Guvernul vrea să impună amenzi uriașe celor care nu își fac o asigurare obligatorie pentru locuință

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.03.2023 - 10:28
Guvernul vrea să impună amenzi uriașe celor care nu își fac o asigurare obligatorie pentru locuință - Foto: Profimedia Images

Guvernul vrea să impună amenzi uriașe celor care nu își fac o asigurare obligatorie pentru locuință. Guvernul României propune ca toți românii care refuză să își încheie o poliță de asigurare obligatorie pentru locuintă să fie aspru sancționați.

SHARE

Guvernul vrea să impună amenzi uriașe celor care nu își fac o asigurare obligatorie pentru locuință. Un nou proiect de lege care propune sancționarea proprietarilor care nu au o asigurare obligatorie de locuință în caz de dezastre PAD, a intrat în dezbateri.

Guvernul vrea să impună amenzi uriașe celor care nu își fac o asigurare obligatorie pentru locuință

Pentru o poliţă auto RCA sunt controale la tot pasul şi sancţiuni între 1.000 lei şi 2.000 lei, în timp ce pentru o poliţă obligatorie de locuinţă controalele sunt inexistente şi lipsa poliţei se taxează teoretic cu amenzi între 100 şi 500 lei. Aceste sancțiuni ar putea crește simțitor și controalele la fel.

Astfel, românii care refuză să își încheie o asigurare obligatorie de locuință PAD ar putea fi amendați. Mai mult, Executivul le mai pregătește o surpriză neplăcută.

Citește și: VIDEO Protestele din Moldova, alimentate din miliardul de dolari furat de Ilan Șor din bănci

În proiect este precizată și o majoare a impozitelor la locuințe pentru proprietarii care nu au și care nici nu vor să încheie o asigurare a locuinței în caz de dezastre.

În cazul lipsei poliţei PAD, proprietarul nu beneficiază de niciun fel de despăgubire de la bugetul de stat sau cel local în caz de necesitate, iar sancţiunea teoretică în caz de inexistenţă a poliţei PAD este o amendă contravenţională de cel mult 500 lei.

Citește și: VIDEO Ambulanțe destinate Ucrainei au fost incendiate în Polonia. Autorul, reținut

Locuinţele din România sunt asigurate în proporţie de doar 20%, respectiv circa 1,83 milioane de locuinţe au o poliţă obligatorie de locuinţă (PAD) din peste 9,1 milioane de locuinţe la nivel naţional, iar întrebarea este de ce numărul locuinţelor asigurate cu o asigurare obligatorie creşte într-un ritm atât de redus, în condiţiile în care un cutremur devastator precum cel din Turcia ar lăsa proprietarii locuinţelor care nu au asigurare PAD şi fără ajutorul care ar fi putut veni din bugetul de stat sau local.

În ultimii patru ani, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a crescut cu doar 8,5%, de la 1,7 milioane în 2018, la 1,85 milioane în luna ianuarie 2023, conform celor mai recente date statistice publicate pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), potrivit zf.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te