Guvernul a adoptat ordonanța care a aruncat în aer economia. „Taxa pe lăcomie” introdusă

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.12.2018 - 21:39
Viorica Dăncilă a ignorat protestele companiilor. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a adoptat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale, în ciuda protestelor majoritatea companiilor importante, inclusiv cu capital românesc, și în ciuda problemelor de la bursa de valori.

SHARE

„Astăzi a fost adoptat un act foarte aştept de români şi de cei cu capital autohton. Actul normativ conţine un set de măsuri care are scopul de a creşte bunăstarea românilor şi stimularea investiţiilor. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase şi comparând situaţia cu alte state din UE şi cu media din UE”,  a declarat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei de vineri a Guvernului.

Citește și Prăbușirea Bursei de Valori continuă, acțiunile Romgaz sunt în scădere

Potrivit acestuia, o primă măsură este propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interese naţional în care vom prevedea sume de 310 milioane lei.

„Scopul e de a moderniza tot ce ţine partea de infrastructură. De asemenea dotări cu echipamente moderne şi pregătirea personalului medical. De asemenea un punct este introducerea unul mecanism pentru protejarea populaţie pentru cei care au active, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%. Ştiţi cu toţii, şi avem aici documente care arată anumite practici incorecte faţă de populaţie şi de economia reală. Aplicarea sau impozitarea timpilor financiari, în cazul unui ROBOR mai mare de 2%", a menționat ministrul de Finanțe.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă a vorbit despre o altă serie de prevederi ale OUG fiscal, printre care se numără plafonarea preţului la gaze, taxă pentru ANCOM de 3%:

- Guvernul a decis plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acesta va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare. Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Dincontră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa.

- S-a dat posibilitatea ANRE de a găsi o metodologie pentru îngheţarea preţurilor la energie pentru o perioadă de 3 ani la consumatorii casnici.

- În domeniul comunicaţii s-a stabilit un nivel minim privind vânnzarea licenţelor 5G.

- S-a stabilit un nivel minim de 2,3 miliarde de euro pentru licenţele 3G. S-a stabilit o taxă care va fi plătită de ANCOM de 3%. Ea vine şi ca urmare a unui comportant analizat şi care a fost considerat incorect al celor care trebuie să plătească taxa pe profit.

- S-a hotărât majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc care s-a majorat cu un procent de 2% pe cifra de afaceri.

- Referitor la Pilonul II pensii contrar unor opinii nu s-a redus contribuţia. Ea a rămas la 3,75%. Contribuţia medie pe lună pe fiecare perosna a fost de 153 de lei pe 2017 şi 159 de lei pe 2018. Comisionul de adminsitrare de 2,5% a fost redus de la 2,51% fondul privat 0,5 şi casa naţională de sănătate tot 0,5%.

- Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflaţia ele vor putea percepe un fond de 0,02% şi tot aşa de 0,07% dacă randamentul va fi mai mare de 4 procente decât rata inflaţiei", a afirmat Darius Vâlcov, în conferinţa de presă susţinută la finalul şedinţei de vineri a Executivului.

Citește și OMV: Proiectul ordonanţei de urgenţă pune în pericol securitatea energetică a României

Ordonanța adoptată înainte de Crăciun

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Executivul va adopta OUG privind măsurile fiscale. Preşedintele Klaus Iohannis nu a participat la şedinţa de vineri, cu toate că a anunţat că va fi prezent la toate reuniunile Guvernului. Şeful statului a participat la şedinţa de joi a Executivului.

„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor, şi de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar şi în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în ordonanţa de urgenţă care va fi adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi se referă la următoarele aspecte:

- Primul aspect constă în demararea unui program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private şi fundaţiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniţă vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiţiei.

- O altă măsură cuprinsă în această OUG se referă la plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm, prin această ordonanţă, să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României.

Citește și Camera de Comerț a României: Ordonanța privind Codul Fiscal are efecte puternic negative

- O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel mi nim de un milliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G ţinând cont de experienţa altor state din UE şi totodată stabilirea unui nivel minim de două miliarde de euro privind prelungirea licenţelor 3G.

- Tot în această ordonanţă am propus înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes national pentru care vom aloca suma de 310 milioane de lei în anul 2019.

- Introducerea unui mecanism ce are în vecdere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unul nivel al ROBOR ului mai mare de 2% este o altă măsură.

- O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.

- O altă prevedere cuprinsă în OUG se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctual de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.

- Un alt punct prevede devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022 la 1 septembrie 2020, aşa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învăţământ.

- Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei şi în anul 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv pentru populaţie dar şi pentru operatorii care au investit în turism.

- Un alt punct se referă la creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019.

Citește și Camera de Comerț Americană cere Guvernului să oprească asaltul asupra economiei

- Reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul constucţiilor astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul de 500 de euro.

- Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

- Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2.5 la 1%.

- Alt punct prevede creterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei. Următorul punct din această OUG presupune obligarea administraţiilor publcie locale de raportare online a execuţiei bugetare începând cu 1 ianuarie 2019", a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv "taxa pe lăcomie", a confirmat joi, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.

Citește și APAPR: Propunerile Guvernului pentru Pilonul II îi vor lăsa săraci pe români

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.