Grecia vrea mai mulți turiști în Thassos și cere România în Schengen. „E concurență neloială”

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.01.2024 - 12:12
Grecia vrea mai mulți turiști în Thassos și cere România în Schengen - Foto: Profimedia Images

Grecia vrea mai mulți turiști în Thassos și cere România în Schengen. „E concurență neloială”. Nordul Greciei e foarte dependent de turismul rutier și, prin urmare, de piața balcanică.

SHARE

Grecia vrea mai mulți turiști în Thassos și cere România în Schengen. „E concurență neloială”. Nordul Greciei e foarte dependent de turismul rutier și, prin urmare, de piața balcanică, în general.

"Cerem, pentru România și Bulgaria, să se aplice turismului rutier ceea ce se va aplica sosirii pe calea aerului, care după 31 martie va intra în țară fără verificarea pașapoartelor", spune președintele asociației hoteliere din Halkidiki, Gregory Tasios.

Grecia vrea mai mulți turiști în Thassos și cere România în Schengen

O decizie recentă a Comisiei Europene, care a fost luată după cel puțin 12 ani de negocieri, vine să pună în dificultate turismul rutier.

Este vorba despre aprobarea de către cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a integrării parțiale a două țări, Bulgaria și România, în Spațiul Schengen.

Practic, acest lucru înseamnă că, de la sfârșitul lunii martie a acestui an, cetățenii celor două țări vor putea intra în statele membre UE fără a fi controlați la pașaport.

Citeşte şi: Cancelarul Austriei, declarație incredibilă: „Veto-ul împotriva României în Schengen, un succes”

Totuși, acest lucru se va aplica doar la controalele la frontierele aeriene și maritime, dar nu și la cele terestre, conform grtimes.gr.

"În perioada următoare, vom ridica această problemă atât la ministrul de Interne Stathis Konstantinidis (responsabil pentru Macedonia - Tracia), cât și la ministerele Afacerilor Externe și Turismului", spune un expert grec.

Este vorba despre președintele Asociației hotelierilor din Halkidiki și fostul președinte al Federației Panelenice a hotelierilor, Gregory Tasios.

Decizia UE care se referă la toate zborurile din România și Bulgaria, pentru includerea lor în spațiul Schengen, trebuie să includă și turismul rutier, spune Tasios.

Citeşte şi: Bulgaria ar putea boicota mărfurile, băncile, benzinăriile austriece, după veto-ul pe Schengen

Potrivit acestuia, "este un detaliu important, care ar trebui să se aplice turismului rutier, oferind un confort mai mare turismului de intrare", subliniază el.

Potrivit unei declarații a Consiliului Uniunii Europene, Bulgaria și România vor fi, începând cu 31 martie 2024, integrate parțial în spațiul Schengen.

Decizia menționată se aplică la ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime ale celor două țări, dar nu și la cele terestre.

Cu alte cuvinte, turiștii care vin în Grecia, în vacanță, de regulă cu avionul, nu vor mai trebui să treacă prin procedura de control al pașapoartelor.

Citeşte şi: Dezastrul Schengen. Fără criterii, termene, foaie de parcurs pentru aderarea României cu granițele

"Acest lucru creează în esență o concurență indirectă", spun actorii din Turism. Turiștii din cele două țări vor prefera să aleagă o destinație grecească cu acces aerian, pentru a evita controlul care necesită mult timp, decât să intre în procesul de trecere a frontierelor terestre, cu controlul pașapoartelor, unde întârzierile, în funcție de zile și de sezon, sunt foarte mari.

Acest lucru înseamnă că destinațiile din nordul Greciei care nu sunt conectate prin zboruri directe cu toate orașele din Bulgaria sau România vor fi eventual scoase de pe agenda potențialilor vizitatori străini care aleg Grecia, pentru vacanța de vară.

Sosiri rutiere în regiunea Macedonia Centrală

Potrivit datelor INSETE Intelligence, în perioada ianuarie-noiembrie 2023, toate punctele de frontieră au înregistrat o creștere, față de anul 2022. În special, punctul de frontieră Promahonas a înregistrat cea mai mare creștere, în termeni absoluți, cu +1,1 milioane / +76,9%, cu sosiri rutiere în valoare de 2,6 milioane.

La Evzona, sosirile pe cale rutieră au ajuns la 2,2 milioane, înregistrând o creștere de +150.000, adică de +7,2%. Aceasta a fost urmată de stația de frontieră Kipoi, care a înregistrat o creștere de +281.000/+45,6%, cu sosiri pe cale rutieră în valoare de 896.000.

Urmează stațiile Kristallopigi și Ormenio, cu sosiri rutiere de 689.000, respectiv 627.000, cu o creștere de +66.000/+10,6% și, respectiv, +158.000/+33,8%. Urmează stațiunea Kakavia cu 570 de mii de sosiri, înregistrând o creștere de +49 mii/+9,3% și stațiunea Nymphaea, cu 528 de mii de sosiri, înregistrând o creștere de +63 mii/+13,5%.

Exemplele pot continua şi în Grecia, şi în Turcia, şi în Bulgaria

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te