Europa se confruntă cu o criză energetică acută, iar companii din Franța și Germania iau în considerare reluarea importurilor de gaz din Rusia, potrivit unui reportaj publicat de Reuters.
Franța și Germania iau în calcul reluarea importurilor de gaz rusesc: Avem nevoie de energie ieftină
Decizia ar marca o schimbare semnificativă de strategie, după ce Uniunea Europeană a impus restricții dure asupra energiei rusești în urma războiului din Ucraina.
„Dacă va exista o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la un flux anual de 60 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, poate chiar 70, inclusiv GNL”, a declarat Didier Holleaux, vicepreședinte executiv al companiei Engie, una dintre cele mai mari firme de utilități din Franța.
Holleaux susține că Rusia ar putea acoperi 20-25% din necesarul energetic al UE, comparativ cu 40% înainte de război.
Citește și: Ungaria vrea gaze de la Marea Neagră. "Va fi singura sursă de gaz proaspăt din regiune"
Lipsa alternativelor și dependența de SUA lui Trump
Negocierile cu Qatarul pentru aprovizionarea suplimentară cu gaz natural lichefiat (GNL) s-au blocat, iar tranziția către energie regenerabilă nu avansează suficient de rapid pentru a garanta securitatea energetică a Europei.
Patrick Pouyanne, CEO-ul companiei TotalEnergies, atrage atenția asupra riscurilor unei dependențe prea mari de gazul american.
„Trebuie să diversificăm, mai multe rute, nu să depindem de una sau două. [...] Europa nu va reveni niciodată la importuri de 150 de miliarde de metri cubi din Rusia, ca înainte de război… dar aș paria poate pe 70 de miliarde", potrivit Spotmedia.
Citește și: Putin, în criză de nervi. România și alte 9 țări UE cer interzicerea importurilor de gaze rusești
Presiuni puternice din partea industriei germane
În Germania, în Leuna Chemical Park, un hub major al industriei chimice europene, companiile cer redeschiderea conductelor de gaz rusesc.
„Avem nevoie de gaz rusesc; avem nevoie de energie ieftină, indiferent de unde vine. Avem nevoie de Nord Stream 2 pentru a menține costurile energetice sub control”, a spus Klaus Paur, director general al companiei Leuna-Harze.
Christof Guenther, directorul general al operatorului InfraLeuna, avertizează că industria chimică din Germania suferă grav.
„Suntem într-o criză severă și nu putem aștepta. Redeschiderea conductelor ar reduce prețurile mai mult decât orice program actual de subvenții.”