FOTO Încep lucrări pe 30 km din Autostrada Sibiu–Pitești. Pe 16 km, stadiu de 40%. Inaugurat, 2026

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.06.2021 - 13:07
Încep lucrări pe 30 km din Autostrada Sibiu–Pitești / Foto - CNAIR

Începerea lucrărilor pe cel de-al doilea tronson al Autostrăzii Sibiu – Pitești este iminentă. Constructorul organizează șantierul în aceste zile.

SHARE

Din această vară, se lucrează la cele două capete ale autostrăzii care va străbate Carpații de la sud la nord.

Citește și: VIDEO Primul lot de autostradă în construcție spre Valea Oltului. Imagini cu tronsonul cap-coadă

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis autorizația de construire a secțiunii 5, Curtea de Argeș – Pitești, parte a autostrăzii Sibiu – Pitești. Valoarea contractului este de 1.710.277.069,34 lei fără TVA. Traseul Secțiunii 5 este amplasat în județul Argeș și are o lungime de 30,35 km.

Citește și: FOTO&VIDEO Cum arată Autostrada de Centură București. Prima inaugurare, 2022. Terminat complet, 2024

Încep lucrări pe 30 km din Autostrada Sibiu–Pitești

Durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, respectiv12 luni perioada de proiectare și 48 de luni pentru execuția lucrărilor. Perioada de garanție a lucrărilor este 10 ani.

Traseul acestei secțiuni începe în zona localităţii Curtea de Arges și continuă paralel cu râul Argeș până la actuala centură a Municipiului Pitești. Principalele lucrări de artă constau în construcția a 12 poduri, 1 viaduct, 6 pasaje, 3 noduri rutiere, 1 spațiu de servicii, 1 centru de întreținere și coordonare și o parcare de scurtă durată.

Se mai lucrează pe lotul 1 al Autostrăzii.

Pe lotul 1 între Sibiu si Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la 39%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 27% din lucrări, potrivit datelor de la CNAIR consultate de Newsweek România.

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului.
 

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu este încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.

Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct.
 

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te