FOTO Cum arată casele de 10.000€ pe care românii le cumpără în Ungaria. Localitățile unde să te muți

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.01.2023 - 15:37
Cum arată casele de 10.000 € în care românii se mută în Ungaria. Care sunt inconvenientele - FOTO: Facebook/Pavel Veraszto

În timp ce România cunoaște un boom imobiliar cu prețuri care doar urcă, compatrioții de la granița cu Ungaria se mută în țara vecină atrași de prețurile mai mici. Și, mai ales, de facilități: curți generoase, infrastructura bună care să le permită să ajungă la muncă în România.

SHARE

România are graniță cu Ungaria pe întinderea a 4 județe: Satu Mare, Oradea, Arad și Timișoara. De la Arad la Timișoara se merge pe o autostradă de 32 de kilometri. Granița dintre cele două state se întinde pe 448 de kilometri. Dacă imediat după Revoluție se făcea un comerț cu produse la graniță, astăzi se tranzacționează case.

Citește și: VIDEO Cum îți poate plăti angajatorul abonamentul la sală. Ce noi facilități mai au angajații

Cererea și oferta sunt atât de generoase încât românii care doresc să își cumpere o casă în Ungaria nici nu mai apelează la agenți imobiliari. Există pagini de Fb unde vânzătorul maghiar intră în contact direct cu cumpărătorul român.

Citește și: EXCLUSIV „Gala Bute”: În 5 ani, s-a recuperat de la Udrea doar 1% din prejudiciul de 9.000.000 lei

„Vând casă în Ungaria la 5 km de Batania casa este compusă din doua camere bucătărie hol cămară mare cu bucătărie de vară cocini grajd teren 1700mp. Preț 10000 euro”. Vânzătorul, cetățean maghiar, vinde la acest preț din deschiderea articolului. În detaliu, jos.

Reacțiile au fost numeroase, aspect care arată un interes crescut. Casa este este într-un sat mic la 5 km de Batania spre Mezoheghies. Bătania (Battonya) are 6.252 de locuitori. Din punct de vedere etnic, majoritatea locuitorilor (82,22%) erau maghiari, existând și minorități de români (8,83%), sârbi (5,45%). Proprietarul spune că are drum asfaltat, dar și curent și gaze. Semnele de întrebare sunt legate de cum arată la interior, aspect relevat de mai mulți dintre cei interesați. Localitatea este la 7 km de granița cu România.

Casa de mai jos a fost scoasă la vânzare pentru suma de 10.500 de euro

Are doua camere hol mare bucătărie, baie, gaz, climă curte mare acces grădină 1800 m2. Este la 20 de kilometri de Gyula și 30 de Arad. Există numeroși oameni interesați, dar cu o cerere constantă: poze la interior. Și e normal să fie așa. O casă care trebuie renovată la interior poate să mai adauge încă pe atât la prețul de cumpărare.

Cele mai sigure localități din Ungaria

Acesta este un topic des întâlnit. Clasamentele nu au întârziat să apară. În zona Oradiei, cu siguranță... Battonya, mai aproape de Arad, cu mulți români, spune cineva.

„Medgyesegyhaza(Medes) 60 km de Arad,30 de km de Gyula 25 km de Bekescsaba! Locuiesc și români.

Ketegyhaza la 15 km de Gyula cu o comunitate mare de români.
Mezokovacshaza(Kovacshaza) 50 km de Arad intersectia spre Mako, Szeged Budapesta, Gyula.
Mihkereky la granița cu Salonta 17 km cu o comunitate foarte mare de Romani”, sunt câteva sugestii.

 

Chilipirul ca loterie

Una din cele mai ieftine case, de mai jos se vinde la sub 4.000 de euro. „Vand casa la tara, in Ungaria, localitatea Berekboszormeny, la 28 km de Oradea. Casa se afla pe un teren de 2000 mp, are apa, curent si gaz. Este compusa din 2 camere, bucatarie, baie si hol, beci si exista posibilitatea de a mai amenaja doua incaperi, momentan nu sunt renovate”, a scris proprietarul. 

Dai cu var și te muți

„Casa de vânzare în Bătania la 6 km de Vama Turnu și 20 km de Arad formata din 3 camere, bucătărie, baie, hol, suprafață totală 1100 mp, utilități apa, gaz și curent!!! Precizez faptul că necesită renovat interiorul pt a putea fi locuită! Preț 8500 euro!!!. Casa este cea din imaginea de mai jos:

Pământul e ieftin

Mai există opțiunea cumpărării de teren și, ulterior, să construielști o casă. Prețurile sunt atractive. Un propietar spune că are utilități, apă curent și gaz și cere 5.000 de euro pentru 2.800 de metri pătrați de teren intravilan. Are și o casă ce trebuie demolată.

Sute de arădeni s-au mutat

Unul dintre cei mai cunoscuţi agenţi imobiliari care se ocupă de piaţa din Ungaria, Bogdan Holocan, a declarat pentru Agerpres că în ultimii doi ani sute de arădeni au cumpărat locuinţe în estul Ungariei, unde acestea sunt ieftine pentru că este zona cu cele mai puţine locuri de muncă din ţara vecină.

"Oamenii sunt atraşi de preţurile foarte mici, multe case fiind părăsite de proprietari, care s-au mutat mai la vest în Ungaria, în căutarea unui loc de muncă. Arădenii găsesc în ţara vecină locuinţe în stare foarte bună, cu toate utilităţile, inclusiv gaz, dar şi infrastructură pusă la punct, autorităţi gata să îi ajute şi o comunitate foarte primitoare, bucuroasă de repopularea localităţilor. În medie, preţul caselor aflate dincolo de graniţă este mai mic de jumătate faţă de preţurile din mediul rural al judeţului Arad", spune agentul imobiliar.

El are în portofoliu, în acest moment, case care pornesc de la 9.000 de euro şi pot ajunge la 60.000 de euro, în cazul celor din oraşe, amenajate după standarde de lux.

"Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră - n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren. În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră - n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi. Este în stare decentă, încă se locuieşte în ea, dar familia o eliberează pentru că mai deţine şi alte locuinţe", a declarat Bogdan Holocan.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te