„Un indicator care a fost prezentat săptămâna aceasta şi confirmă că economia va continua să aibă o performanţă bună şi în perioada următoare este producţia industrială. Şi aici iarăşi aş vrea să ne uităm puţin la câteva informaţii care să pună acest indicator în context. Producţia industrială a crescut cinci luni consecutive. Deci dinamică pozitivă, lunară, cinci luni consecutive. Ştiţi când s-a mai întâmplat acest lucru? S-a mai întâmplat la începutul anului 2017. Atunci am mai avut o dinamică cu cinci luni consecutive de creştere economică. După aceea dinamica a început să fie negativă. Diferenţa faţă de 2017 este iarăşi foarte mare. Media creşterii producţiei industriale lunare în 2017 era în jur de 1,5%, acum, în plină criză economică globală, media lunară a creşterii producţiei industriale este de 8,9%. De aceea vă spun că sunt încrezător că economia va performa şi în trimestrul IV. Vorbim de o creştere medie lunară a acestui sector în plină criză economică globală de 8,9, relativ cu o creştere de 1,5% în perioadă când aveam creştere economică la nivel global", a declarat Florin Cîţu.
Ministrul a menţionat că producţia industrială a fost susţinută şi de măsurile luate, ca IMM Invest, facilităţi fiscale şi investiţiile pe care le-a făcut statul la nivel record după zece luni de zile, 35,4 miliarde de lei.
Ministrul Finanţelor Publice a afirmat că un alt indicator care a fost publicat în această săptămână şi a fost „tratat diferit" este venitul mediu net luat.
„Aici dinamica a fost de 7,8% pentru întreaga economie. Aş vrea să vă dau şi câteva sectoare unde a crescut venitul net să vedeţi că sunt sectoare din domeniul privat. În total, pe industrie, venitul net lunar a crescut cu 8,5%. Vorbim de septembrie 2020 relativ la septembrie 2019. Deci, în industrie, a crescut mai mult decât media economiei, cu 8,5%, iar industria este un sector în domeniul privat. Din industrie putem să ne uităm la prelucrarea lemnului, a crescut aici mai mult. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, o creştere de 11,3% a venitului net. Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, iarăşi un sector privat important, a fost 7,6% creşterea venitului net lunar. În transport şi depozitare şi aici aş menţiona transportul terestru, creşterea venitului mediu în acest sector este de 8,6% după 9 luni de zile. Deci şi aici a crescut peste media economiei", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.