Sistemul e-Factura este în prezent obligatoriu, în relația dintre firme și instituțiile statului, adică businesstogovernment (B2G), însă autoritățile fiscale doresc să îl extindă curând la toți contribuabilii.
Fiscul implementează e-factura la toţi contribuabilii
Motivul îl reprezintă faptul că operatorii economici nu fac evaziune fiscală, în relația cu statul, astfel că nu ajută Fiscul să încurajeze aceste practici ilegale.
Întrebat de când va fi implementată e-Factura pentru toți contribuabilii, Lucian Heius, șeful Fiscului, a precizat că Ministerul Finanțelor așteaptă derogare de la Comisia Europeană, pentru a putea merge mai departe.
”Dacă ar fi după mine, ar fi fost implementată de ieri. După Comisia Europeană, tot Ministerul de Finanțe așteaptă să primească derogare, pentru a merge în sistemul B2G, adică toate firmele care au relație cu statul deja își trimit factura prin acest sistem, conform Contabilul.ro.
Citeşte şi: MF a operaţionalizat sistemul e-Factura pentru relaţia între companii şi autorităţile publice
Ca Fisc, nu mă ajută cu nimic. Nu se face evaziune fiscală când tu lucrezi cu statul și emiți factură, statul îți plătește prin bancă, prin Trezorerie. Alea se înregistrează toate", a explicat Lucian Heiuş.
Heius a prezentat cum va funcţiona sistemul.
"Pe mine mă interesează să nu mai poată cel din Dragonul Roșu să încarce portbagajul unui om din Orăștie, care are și el un magazin, și să nu-i dea nici o factură.
Citeşte şi: E-Facturare: Din septembrie 2021, agenţii economici vor utiliza un sistem de facturare electronică
Practic, să nu se mai poată deplasa nici un produs, nici o marfă, pe teritoriul României, fără să fie emisă acea factură, în sistem electronic", a precizat șeful ANAF.
Lucian Heiuş a prezentat pe scurt cum va funcționa e-factura pentru toți contribuabilii, pe viitor.
"Să întru în sistem, în sevrer-ul central al ANAF, și de acolo să plece spre clientul respectiv, cu toate măsurile de securitate, cu toată certitudinea că factura va ajunge acolo, pentru că ne asumăm un mare risc.
Număr unic
Sunt multe lucruri pe care le analizăm. Sunt state la care funcționează de câțiva ani, Ungaria, de exemplu. Așteptăm această derogare. Verbal ni s-a spus că totul este ok. Fiecare factură va avea un număr unic pentru ea. Astăzi, fiecare firmă poate să își emită propriile facturi", a adăugat Heiuş.
Procedura nu va fi deloc simplă, după cum precizează președintele ANAF.
"Va fi complicat. Gândiți-vă că noi ne pregătim pentru 2 milioane – 2 milioane și jumătate de facturi pe zi, care trebuie să funcționeze.
Bani din PNRR
Sunt alocați bani tot prin PNRR, ca să se cumpere aceste servere imense și termenul lor de achiziție este 31 decembrie 2023.
Eu cred că, începând de la 1 ianuarie 2024, ar trebui să intrăm în perioada de probe”, a mai afirmat Lucian Heiuş.
Marii contribuabili sunt primii pe lista Fiscului.
„Probabil că vom începe întâi cu marii contribuabili, ca să vedem 2-3 luni cum funcționează, iar apoi extindem foarte repede. Eu cred că este unul dintre cele mai importante mecanisme de luptă împotriva evaziunii fiscale", a explicat Heiuş.
Descurajare la evaziune
„Foarte greu să alergi după unul care face evaziune fiscală și-l prinzi după 2 ani, când îi faci un control. Introducând cât mai multe instrumente structurale, îl descurajezi să mai facă evaziune fiscală.
Ăsta e scopul, să crească conformarea voluntară la declarare și plata, nu să prind cât mai mulți, care fac evaziune și parcă să îi și las să facă, pentru a avea un număr cât mai mare de inspecții și de rezultate.
Nu ăsta este scopul Fiscului, nu așa văd lucrurile să funcționeze, ci prin creșterea conformării voluntare, descurajând să se producă anumite fapte, care sunt ilegale", a mai arătat oficialul Fiscului.
"Totuși, evaziunea fiscală în România nu este așa de mare pe cât se spune. Nouă românilor parcă ne place să ne lăudăm întotdeauna câți corupți avem, câtă evaziune facem, cât nu colectăm, cât nu facem", a spus Heiuş.