Newswek România a scris recent despre faptul că Victor Ponta și-a folosit funcția de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu pentru a-și consolida afacerile sale private.
Vezi aici articolul din Newsweek România: Din cabinetul lui Ciolacu, Victor Ponta îi sprijină pe turcii care au acaparat cuprul României
E vorba despre întâlniri recente între oficiali ai guvernului României și chiar premierul Ciolacu cu cei ai companiei turcești Eti Bakîr de la care compania de consultanță a lui Victor Ponta a încasat peste 2 milioane de lei.
Ciolacu: Ponta nu lucrează cu statul.
Premierul Ciolacu îi ia apărarea lui Victor Ponta, proaspătul său consilierul onorific.
Într-un răspuns pentru Newsweek România, Ciolacu susține că nu știe de afacerile private ale lui Ponta dar și că știe că firma acestuia nu are contracte cu statul:
„Nu cunosc activitatea societății comerciale la care Victor Ponta este asociat. Știu de la domnul consilier onorific Victor Ponta că această firmă nu a avut și nu are contracte cu instituții publice sau cu societăți cu capital de stat„.
Newsweek România a scris recent că firma VP Projects Advisors, cu unic asociat Victor Ponta, a încasat peste 2 milioane de lei de la Cuprumold Holding SA, filiala românească a turcilor de la Eti Bakîr.
Citește și: Ponta: 1.000.000 € pe an din consultanță. A luat 400.000 € ca avocat deși a intrat în barou pe fals
Anterior, apropiații lui Victor Ponta au asistat Eti Bakîr să preia activele companiei Moldomin SA care deține rezerve de cupru estimate la 1 miliard de dolari.
Premierul susține că s-a informat despre afacerile lui Ponta în urma solicitării Newsweek România și că aflat că România trebuie să scape de dependența de Rusia.
„Nu cunosc și nu intră în atribuțiile Guvernului operațiunile comerciale ale unor firme private. În urma întrebărilor dvs. am solicitat date de la instituțiile publice din care a rezultat ca firma românească CUPRUMOLD (având ca acționar principal compania privată ETI Bakir Turcia) a achiziționat printr-o procedură publică de la lichidatorul judiciar privat RTZ SRL o licență de exploatare de cupru.
Această licență a fost inactivă încă din anul 2008 și necesită investiții private semnificative pentru repornirea producției.
România are nevoie, în baza Strategiei adoptate de Comisia Europeană, să dezvolte
exploatarea pe teritoriul național a rezervelor de minereuri strategice pentru a elimina dependența de Rusia și de alte țări din afara Uniunii Europene și pentru a crește nivelul încasărilor la bugetul de stat din redevențe, un obiectiv al Guvernului României„.
Citește și: Ponta, "bezele" către Ciolacu care l-a numit consilier: „Nu trebuie să fiu căpitan. Joc în echipă”
Premierul spune că nu Ponta i-a impus să se vadă cu turcii
La câteva zile după ce Ponta a devenit consilier onorific, ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că premierul Ciolacu împreună cu el s-au întâlnit cu reprezentanții Eti Bakîr.
Pentru a vedea cum poate guvernul României să ajutea această companie turcească să dezvolte în România un combinat pentru prelucrarea minereului de cupru, o investiție estimată la circa 150 milioane Euro.
În răspunsul pentru Newsweek România, Ciolacu recunoaște întâlnirea cu reprezentanții companiei turcești dar susține că a avut loc înainte ca Ponta să devină consilier onorific.
“De la preluarea mandatului de prim-ministru, am în program în mod constant întâlniri cu reprezentanții companiilor private care fac investiții semnificative în economia românească.
Citește și: Ponta nu vrea ca arșii din Crevedia să fie tratați în Occident. „Străinii vor să ne ia banii”
La Cabinetul Prim-Ministrului, am primit o solicitare oficială din partea Societății Comerciale care a cumpărat licența de exploatare de la Moldova Nouă (n.r. Moldomin SA).
Întrevederea cu reprezentanții companiei, la care a participat și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut loc în data de 27 iulie 2023. La acea dată, domnul Victor Ponta nu ocupa funcția de consilier onorific
Nimeni nu impune premierului sau miniștrilor cu ce companii să se întâlnească. Aceste întâlniri au ca unic criteriu investițiile făcute în România de diverse companii private.
Nu cunosc ce contracte cu firme private a avut în anii precedenți societatea la care domnul Victor Ponta este acționar.“
“Ponta nu se află în conflict de interese“
În același răspuns, premierul României susține că Ponta nu se află în conflict de interese pentru că , din poziția de consilier onorific al premierului, își susține în continuare afacerile private.
“Constituția României și legile în vigoare definesc foarte clar statutul funcțiilor publice. România are o legislație privind declarațiile de avere și conflictul de interese, care a fost apreciată la nivel european, precum și de organizații internaționale de profil.
Funcționarea Agenției Naționale de Integritate și legislația în domeniu au fost criterii importante în ceea ce privește luarea deciziei de ridicare a Mecanismului de Cooperare și Verificare de către Comisia Europeană.“
Consilierii onorifici sunt singura categorie de demnitari care nu sunt obligați de lege să își depună declarații de avere și de interese.
Ciolacu susțină că actualal lege ANI este bună și nu are nevoie de modificări în ciuda acestei scăpări legislative care le permite multora să își continue afacerile private cât timp ocupă o funcție de consilier onorofic.