Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut, per ansamblu, în UE, în octombrie. România e pe minus

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 03.12.2021 - 18:09
Eurostat: Vânzările cu amănuntul au crescut, per ansamblu, în UE, în octombrie. România e pe minus. / Foto: financialexpress.com

Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au crescut în luna octombrie, în linie cu estimările analiştilor, în condiţiile în care consumatorii au cheltuit mai mult pentru achiziţionarea de produse non-alimentare, în special online, potrivit Eurostat.

SHARE

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna octombrie comparativ cu septembrie. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Slovenia (13%), Portugalia (2,3%) şi Danemarca (2,2%).

În schimb, în România, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,4% de la o lună la alta, potrivit datelor Eurostat, relatează Reuters.

Citește și: Hotelul din Madagascar al lui Radu Mazăre, Mantasaly Resort, în top-ul celor mai luxoase din insulă

Vânzările cu amănuntul, influențate de combustibili și produsele non-alimentare

Eurostat subliniază că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,3%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul a înregistrat un avans de 1,4% în zona euro şi o creştere de 2,3% în Uniunea Europeană. Chiar dacă majoritatea statelor membre UE au înregistrat o majorare a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual, ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor au fost: Slovenia (34,3%), Polonia (12,4%) şi Estonia (11%). În România vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,6% în ritm anual în luna octombrie, după un avans de 8,9% în septembrie.

Şi în acest caz, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea cu 9% a vânzărilor de combustibili, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 3,8%.

Citește și: Guvernul a decis să dea bani pentru plata restanţelor la energia termică în București și alte orașe

Afacerile din comerţ din România au scăzut pe ansamblu în luna octombrie 2021 cu 0,3%, pe serie ajustată

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă, s-a redus, pe ansamblu, cu 3,3%. Pe serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au scăzut pe ansamblu în luna octombrie 2021, comparativ cu luna precedentă, cu 0,3%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna octombrie 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 4%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie 2021, comparativ cu luna octombrie 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 5,5%. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te