Euroins a fost liderul subpieţei RCA, bazându-se pe prima de asigurare foarte mică şi atrăgând astfel foarte mulţi clienţi.
Euroins, oficial în faliment
Rezultatul a fost însă că s-a pomenit cu un număr foarte mare de dezdăunări şi a intrat în incapacitate de plăţi.
”Tribunalul Bucureşti a confirmat astăzi starea de insolvenţă constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023.
După ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei A.S.F., Tribunalul Bucureşti a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare.
Citeşte şi: Falimentul Euroins: Fondul de Garantare a primit peste 71.000 de cereri de plată. A autorizat 1.000
În acest context, potrivit legislaţiei în vigoare, ASF anunţă că poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând poliţele de garanţii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile şi se împlineşte la data de 7.11.2023)”, anunţă ASF, conform News.ro.
După împlinirea termenelor de mai sus, poliţele emise de Euroins România încetează de drept şi, prin urmare, este necesară încheierea unor poliţe noi.
Atât persoanele care au suferit daune acoperite de poliţe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terţi asiguraţi RCA la societate, cât şi daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât şi clienţii societăţii, care solicită returnarea parţială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraţilor (F.G.A.).
Citeşte şi: Eurohold, compania mamă a Euroins, ar încerca să răscmpere o parte din creanțe
Pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) se pot găsi paşii care trebuie urmaţi pentru a solicita despăgubirea, precum şi paşii care trebuie urmaţi pentru restituirea primei.
Pentru a asigura echitatea în relaţia cu toţi petenţii, F.G.A. înregistrează şi analizează cererile în ordinea primirii acestora.
Statutul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul FGA. Consiliul ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvenţă a societăţii, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.
În perioada 2020 - 2023, ASF a desfăşurat mai multe acţiuni ample de control, finalizate cu sancţiuni confirmate, la rândul lor, de instanţele competente.