EUROCHAMBRES: Tensiunile geopolitice rămân principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 04.03.2024 - 15:30
EUROCHAMBRES: Tensiunile geopolitice rămân principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri Foto: GES2024

Un sondaj EUROCHAMBRES arată că tensiunile geopolitice rămân principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri internațional, în 2024.

SHARE

Global Economic Survey 2024 (GES2024), sondaj realizat de către Asociația Camerelor de Comerț Europene (EUROCHAMBRES), la care a contribuit inclusiv Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), identifică, pentru anul în curs, principalele cauze de îngrijorare pentru comunitatea internațională de afaceri ca fiind:

tensiunile geopolitice, întreruperea lanțurilor de aprovizionare, accesul la materii prime și securitatea energetică. 

EUROCHAMBRES: Tensiunile geopolitice rămân principalul motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri

Sondajul se bazează pe răspunsurile organizațiilor de reprezentare a mediului de afaceri din state ale căror economii însumează aproximativ 70% din totalul Produsului Intern Brut (PIB) global.

Pentru al doilea an consecutiv, instabilitatea cauzată de tensiunile geopolitice continuă să cântărească cel mai mult asupra perspectivelor economice globale, ca cea mai mare provocare pentru mediul de afaceri.

Conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu dar și faptul că 2024 este un an electoral pentru 76 de state au contribuit semnificativ în răspunsurile date de organizațiile participante la sondaj. 

De asemenea, problemele lanțului de aprovizionare au crescut de la a fi a patra cea mai importantă provocare anul trecut, la a doua cea mai mare provocare cu care se confruntă economia globală în 2024.

Referitor la prognozele de creștere, sondajul GES2024 indică faptul că economiile dezvoltate, precum cele din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite ale Americii (SUA) și Marea Britanie, vor avea o rată de creștere moderată, puțin sub estimările Fondului Monetar Internațional (FMI). Astfel, pentru UE sondajul prognozează 1,25% creștere economică (față de 1,4 FMI), pentru SUA 1,3% (față de 1,5% FMI), iar pentru Marea Britanie – 0,4% (față de 0,6% FMI).

În schimb, statele aparținând Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est 5 (ASEAN 5), Turcia, statele din zona Golfului Persic și cele din regiunea Asia-Pacific, vor înregistra o creștere economică mai mare decât estimările Fondului Monetar Internațional (FMI).

De asemenea, studiul indică o creștere a fluxurilor de investiții străine directe (ISD), în SUA și China, în timp ce pentru Europa, se apreciază că nivelul acestora va rămâne constant.

Rezultatele complete ale studiului pot fi accesate aici: GES2024

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te