28 km de pe Autostrada Transilvania, blocați de licitații și contestații. A fost promisă pentru 2011

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 21.06.2023 - 13:41
Epopeea Autostrăzii Transilvania continuă. Licitația pentru tronsonul Biharia – Chiribiș, contestată - Foto: INQUAM PHOTOS / Virgil Simionescu - Imagine cu rol ilustrativ

Epopeea Autostrăzii Transilvania continuă. La trei ani după semnarea contractului pentru tronsonul Biharia – Chiribiș în 2020, CNAIR a reziliat lucrarea. Noua licitație a fost câștigată pe 8 iunie 2023, dar procedura a fost contestată.

SHARE

În ultima zi în care acest lucru mai putea fi făcut, rezultatul licitației organizate de CNAIR pentru proiectarea și construirea tronsonului de 28,55 km dintre Biharia și Chiribiș al Autostrăzii Transilvania, favorabil unei asocieri de firme controlate de orădeanul Beniamin Rus, a fost contestat de doi dintre ceilalți patru ofertanți, relatează ebihoreanul.ro.

Această porțiune trebuia terminată, în 2011, de Bechtel potrivit unui contract semnat în 2003 cu guvernul Năstase.

„Luni, 19 iunie, în ultima zi a termenului legal în care se puteau depune contestații după licitația pentru tronsonul 3C2 Biharia - Chiribiș, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost înregistrate două contestații”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu.

Citește și: Constructorul care a lăsat gropi și a surpat autostrada A10 Sebeș-Turda câștigă licitații non-stop

Potrivit acestuia, cele două contestații au fost depuse de firma Erbașu Construcții SA și respectiv de asocierea Strabag - Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA.

Principalul motiv ar fi tocmai desemnarea drept câștigătoare a firmei lui Rus după ce alte companii din grupul Selina, Trameco, Drumuri Bihor și Drum Asfalt, au primit certificat negativ în urma rezilierii contractui anterior pentru tronsonul Biharia - Chiribiș, încheiat în 2020.

Epopeea Autostrăzii Transilvania continuă

În urmă cu trei ani, în asociere cu Vahostav (din Slovacia) și East Water Drillings (din București), firmele Trameco, Drumuri Bihor și Drum Asfalt au câștigat licitația pentru același tronson Biharia - Chiribiș, pentru 326 milioane lei, însă anul trecut CNAIR a reziliat contractul deoarece antreprenorii au indicat necesitatea unor lucrări suplimentare de aproximativ 130 milioane lei, ceea ce ar fi majorat contractul inițial, în condițiile în care CNAIR nu a vrut să le scoată, separat, la licitație.

Noua licitație pentru tronsonul Biharia - Chiribiș, a fost câștigată pe 8 iunie 2023 de Precon Transilvania și Citadina 98, pentru suma de peste 785 milioane lei, în caietul de sarcini fiind incluse, de data asta, și lucrările suplimentare indicate ca necesare de firmele din grupul Selina în cursul anului trecut.

Citește și: Autostrada de Centură a Bucureștiului, inaugurată complet în 2027. Un ciot de 18 km, făcut în 7 ani

„Asocierea de constructori și proiectanți români PRECON TRANSILVANIA SRL – CITADINA 98 SA a fost desemnată câștigătoare pentru realizarea secțiunii de autostradă Chiribiș - Biharia, AutostradaTransilvania)!”, a anunțat directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Potrivit acestuia, contractul are o valoare de 785,21 milioane de lei (fără TVA), este finanțat prin fonduri europene nerambursabile și „va putea fi semnat după perioada legală de 10 zile, dacă nu vor fi depuse contestații”.

„De la momentul semnării contractului, Asocierea va avea la dispoziție 24 de luni (din care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni perioada de executie a lucrărilor) pentru finalizarea celor 28,55 km ai acestei secțiuni de autostradă”, a mai precizat reprezentantul CNAIR.

Compania Precon Transilvania este controlată de omul de afaceri orădean Beniamin Rus, patronul Selina, firmă care se află pe „lista neagră” a CNAIR, tocmai ca urmare a unor divergențe apărute pe acest tronson al autostrăzii, în vreme ce compania Citadina 98 este o firmă din Galați lipită la afacerile pesediste locale.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te