Documentele prin care PSD oferă mii de lei lunar, spor pentu boli închipuite la Ministerul Economiei

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.02.2020 - 13:46
Inquam Photos

PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare.

SHARE

Sporurile pentru condiții  vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.

Ministerul Economiei: sute de bugetari „pansați” cu sute de lei

La Ministerul Economiei se pune mai puțin preț pe sănătatea angajațiilor, așa că și sporurile pentru periculozitate sunt mai mici.

Un consilier superior și un șef serviciu iau 1.100 de lei pentru sporuri de condiții vătămătoare, un consilier juridic 1.600 de lei. Un director de cabinet încasează între 900 și 1.200 de lei, iar un consilier 840 de lei. Cuatumul este aproximativ la același nivel ca în 2018.

Numărul bugetarilor care primesc astfel de sporuri trece de câteva sute. Încadrările care primesc bani pentru că le-ar fi pusă viața în pericol se întinde pe 13 pagini format A4.

Ministerul Economiei spune, pentru Newsweek România că oferă aceste sporuri pentru că se întrunesc minim două codiții necesare.

Plata acestor drepturi se efectuează în conformitate cu prevederile:

- art.25 (1) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare;

- art.34, alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal–bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare;

- Hotărârii Guvernului nr.917/2017 de stabilire a Regulamentul-cadru aplicabil structurilor administrației publice centrale prevăzute în  cap.I și cap.II din anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual.

 

Ministerul Economiei arată că „locurile de muncă pentru care se acordă sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare sunt acelea care întrunesc cel puţin doi factori de risc din cei prevăzuţi conform: 

a)            buletinelor de determinare, eliberate în condiţiile legii; 

b)            buletinelor de expertizare, eliberate în condiţiile legii de către direcţiile de sănătate publică sau Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabonț" - Bucureşti.

Acordarea se face în condiţiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare şi/sau de expertizare a locurilor de muncă, s-a avut în vedere criteriile prevăzute în cadrul legal care reglementează acest domeniu... În privința sumelor plătite salariaților, vă comunicăm că acestea se regăsesc în situațiile financiare ale instituției”.

Ce zice legea

 Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii:

a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă;

b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective;

c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te