România are mare nevoie de forță de muncă calificată. Înainte de pandemie, deficitul de angajați era de jumătate de milion de persoane.
În ultimii zece ani, peste două milioane de oameni apți de muncă au plecat în Occident. Condițiile mai bune, salariul mai atractiv și o calitate a vieții mai ridicată au fost decisive. Sistemul de învățământ nu a fost corelat cu piața muncii, mai mult școlile profesionale au fost desființate. Așa am ajuns să ducem lipsă atât de mecanici auto, de electricieni sau de muncitori constructori.
Acest din urmă domeniu, care nu s-a oprit în pandemie, este printre cele mai afectate. De asemenea, industria turismului duce lipsă de angajați.
În atare condiții, întoarcerea a peste un milion de români anul trecut, la debutul pandemiei de COVID-19, ar fi putut fi și o oportunitate pentru a-i atrage pe cei reveniți spre piața muncii.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a înregistrat în primele patru luni ale acestui an doar 1.541 de români reveniți din străinătate și care au solicitat serviciile instituției pentru a-și găsi un loc de muncă, potrivit unui răspuns oferit senatorului USR PLUS Marius Bodea.
Dintre aceștia, doar 44 s-au angajat, iar 233 au plecat din nou în străinătate.
În schimb, la finalul lui iunie, în România erau înregistrați 46.988 de salariați activi străini, proveniți din afara spațiului UE.
Citește și: Cum i-a lovit pandemia pe muncitorii străini din România
Iar numărul acestora va continua să crească.
Citește dosarul special Țară, țară vrem meseriași
Țară, țară vrem meseriași. Pe cine?
România nu mai are o cultură a muncii