Dividendele vor crește la nivel mondial cu 8%, până la 1.400 miliarde de dolari

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 18.06.2021 - 14:53
Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels
Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels

Cele mai afectate sectoare, precum cele de consum discreționar, energie, bănci, înregistrează acum cea mai mare redresare.

SHARE

Ben Laidler, comentator obișnuit al piețelor financiare globale, cu peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital a făcut o analiză despre puterea dividendelor într-un an în care se estimează că profiturile se redresează. 

Citește și: Doi români cu nouă copii au ocupat ilegal o casă din Franța. Proprietara stă pe unde apucă de 2 ani

Puterea capitalizării

Dividendele sunt adesea trecute cu vederea, dar reprezintă cel puțin 1/3 din randamentele acțiunilor pe termen lung (a se vedea graficul), echivalentul a unui adaos de +170% pentru S&P 500 în ultimii 20 de ani, subliniind puterea de compunere a reinvestirii câștigurilor acumulate (dividendele dumneavoastră cumpără mai multe acțiuni, ceea ce crește următorul dividend și așa mai departe).

Citește și: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Dividendele și răscumpărările de acțiuni își revin după criză, stimulând randamentele. Indicele US Dividend Aristocrats este de +22% în acest an și indicele răscumpărarii de acțiuni (Buyback Index) este de +21%, depășind S&P 500.

 

Tendințe de recuperare

Se estimează că dividendele la nivel mondial vor crește cu +8% în acest an, până la 1.400 de miliarde de dolari, pe măsură ce profiturile care stau la baza dividendelor se redresează (+35% față de anul precedent) iar restricțiile de reglementare din sectorul financiar se atenuează. Acest lucru se compară cu o scădere de 14% anul trecut, în condițiile în care jumătate dintre companiile din afara SUA au redus plățile de dividende. Cele mai afectate sectoare, precum cele de consum discreționar, energie, bănci, înregistrează acum cea mai mare redresare.

Rolul dividendelor

Doar 14% dintre companiile americane au redus dividendele anul trecut, mult mai puțin decât în restul lumii. Acest lucru se explică prin răscumpărările de acțiuni. Companiile americane sunt singurele la nivel mondial care folosesc răscumpărările pentru a returna indirect capital acționarilor. Pe măsură ce companiile răscumpără și anulează acțiuni, investitorii dețin o parte mai mare din companie. Răscumpărările sunt la fel de mari ca și dividendele, dar au fost reduse rapid anul trecut pentru a proteja dividendele. În prezent, acestea își revin, ajungând la un nivel anualizat de peste 700 de miliarde de dolari (+40% față de anul precedent), ceea ce reprezintă un sprijin important pentru piață, în condițiile în care companiile sunt, din punct de vedere istoric, cei mai mari cumpărători de acțiuni americane.

Ben Laidler, strategul eToro's pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge,asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te