Deficitul bugetar zdruncină economia. S&P a redus ratingul României de la „Stabil” la „Negativ”

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.01.2025 - 08:38
Deficitul bugetar zdruncină economia. S&P a redus ratingul României de la „Stabil” la „Negativ” - Foto: Freepik.com - Imagine cu rol ilustrativ
Deficitul bugetar zdruncină economia. S&P a redus ratingul României de la „Stabil” la „Negativ” - Foto: Freepik.com - Imagine cu rol ilustrativ

Deficitul bugetar zdruncină economia. S&P a redus ratingul României de la „Stabil” la „Negativ”, după ce, la sfârșitul anului 2024 și Fitch a făcut același lucru. Cum ne afectează? Dacă nu facem reforme dure, în viitorul apropiat ajungem la rating junk și fug investitorii.

SHARE

Agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi a confirmat calificativul la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, în cadrul unei evaluări la început de an, stabilită suplimentar faţă de cele două analize considerate obişnuite în cursul unui an pentru emitenţii suverani, în primăvară şi în toamnă, informează News.ro. 

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a precizat că S&P a dat, astfel, un mesaj clar că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu. 

Citește și: Cea mai proastă veste. Fitch dă „perspectivă negativă” pentru România. Cum ne afectează la buzunar?

Deficitul bugetar zdruncină economia. S&P a redus ratingul României de la „Stabil” la „Negativ”

”Schimbarea perspectivei, din stabil în negativ, reprezintă un semnal cât se poate de clar transmis de agenţia de rating S&P: avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, un buget cumpătat, un stat mai suplu, pentru a putea restabili echilibrul bugetar şi întări credibilitea fiscală a ţării.

Prin evaluarea anunţată în această seară, S&P nu modifică ratingul de ţară. România este în continuare recomandată investitorilor, ca fiind sigură”, a transmis, vineri, 24 ianuarie 2025, seara, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, după ce agenţia de evaluare financiară S&P a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă şi a confirmat calificativul la "BBB-".

Citește și: Veste proastă, pentru România! Fitch a revizuit rating-ul Romgaz de la „stabil” la „negativ”

Potrivit ministrului, ”deciziile asumate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar şi consolidarea creşterii economice trebuie implementate în ritm alert, în forma deja convenită cu partenerii noştri europeni”.

”Bugetul pentru anul 2025, care va fi prezentat Guvernului şi trimis spre aprobare Parlamentului în zilele următoare întăreşte această viziune cumpătată a gestionării banului public.

Măsurile necesare reducerii deficitului trebuie să fie înţelese şi respectate de conducătorii tuturor instituţiilor publice, toate companiile de stat şi liderii de sindicate, fiecare primar şi preşedinte de CJ, fiecare consilier local şi judeţean”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Citește și: Avertisment din Germania pentru România. Vin măsuri de austeritate dure. Valul "Georgist" explodează

Tanczos Barna afirmă că ”nici ⁠⁠măsurile de reducere a cheltuielilor, nici reformele de eliminare a deficientelor structurale din economie nu pot fi întârziate, pentru că fiecare zi în care aplicăm aceste măsuri ne aduce mai aproape de ţinta de deficit asumată”.

”ANAF şi Autoritatea Română a Vămii au pornit pe drumul digitalizării şi a creşterii capacităţii instituţionale, au deci datoria să crească gradul de colectare a impozitelor şi taxelor.

Aşa cum au confirmat partenerii noştri de la Bruxelles săptămâna aceasta, ne putem baza pe o economie robustă, o creştere constantă, care va fi susţinută, în 2025, prin investiţii publice masive”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te