La Fitch Ratings, cel mai slab rating investment grade, care asigură credibilitatea unui stat, pe pieţele internaţionale, este BBB-, cu perspectivă negativă. O alegere a unui preşedinte de factura lui Călin Georgescu de exemplu poate prăbuşi România.
Următorul rating în jos la Fitch este BB+, cu perspectivă pozitivă, adică primul rating junk. Tulburențele politice nu mai fac din România o țară predictibilă. Acesta este și motivul pentru care agenția de rating Fitch vorbește despre o perspectivă negativă.
Citește și: Scad cu 20% joburile în IT. Salariile ajung și la 4.000 euro/lună
Cea mai proastă veste. Fitch dă „perspectivă negativă” pentru România. Cum ne afectează la buzunar?
Ratingul măsoară măsoară capacitatea unui emitent – fie el un guvern, o companie sau o altă entitate – de a-și onora obligațiile financiare. Deja, în acest moment, pe actualul downgrade, România se împrumută pe pieţele internaţionale mai scump şi cu mai puţini bani.
Citeşte şi: Ungaria s-a prăbușit în recesiune economică. Cum a scăpat România la mustaţă?
Asta înseamnă că îşi plăteşte mai greu serviciul datoriei externe. Dacă Bucureştiul e downgradat la junk, este un semn de lipsă de bonitate şi banii împrumutaţi pe pieţele internaţionale vor deveni şi mai scumpi, dar şi mai puţini.
Apare pericolul incapacităţii de plăţi, la orizontul toamnei anului viitor, ceea ce înseamnă faliment. Fitch a explicat de ce vede o perspectivă negativă în România.
„Incertitudinea politică a crescul la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnfiicativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor a fost anulat de Curtea Constituțională după victoria suprinzătoare mdin primul tur al candidatului ultranaționalist Călin Georgescu din cauza presupuselor ingerințe electorale străină/ruse. Curtea Constituțională a prelungit și mandatul actualului președinte Klaus Iohannis, care trebuia inițial să se încheie pe 21 decembrie 2024”, arată agenției de rating.
Ce înseamnă „perspectivă negativă”?
„Orice rating are și o perspectivă. Perspectiva indică o acțiune posibilă viitoare pe acel rating. Istoric vorbind și pe mai multe țări, în general, o perspectivă negativă înseamnă undeva la 30% probabilitate ca undeva, în următorul an, ratingul să fie înrăutățit”, a explicat, pentru Europa Liberă, Adrian Codîrlașu
„Deși presupunem că consolidarea fiscală va începe în 2025, ne-am revizuit previziunile privind deficitul bugetar la 7,5% din PIB în 2025 și 6,8% în 2026”, arată agenția de rating.
Decizia poate face ca dobânzile la care se împrumută guvernul sp crească.