De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.06.2024 - 18:17
De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor - Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor. Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9%.

SHARE

De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor. Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9%, în aprilie.

Aceasta în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%, potrivit datelor publicate de Statistică (INS), conform Agerpres.

De ce cresc preţurile, deşi inflaţia scade. Şi mai ales de ce să nu ne dorim scăderea preţurilor

Dar de ce preţurile continuă să crească, dacă inflaţia scade? Pentru că inflaţia continuă să fie pozitivă. O inflaţie de 5% înseamnă că preţurile au un ritm mediu de creştere de 5%.

Inflaţia este o creştere generalizată a preţurilor. Atunci când se produce o curbă inflaţionistă, preţurile cresc pe unele sectoare de activitate necontrolat, în timp ce băncile centrale încearcă să le ţină sub control.

Pentru ca preţurile să scadă, aşa cum îşi doresc mulţi, ar trebui ca inflaţia să fie negativă, nu pozitivă. Dar o inflaţie negativă este ceea ce se numeşte în ştiinţele economice deflaţie.

Citeşte şi: România, campioană timp de 4 luni la rând la inflație. De două ori mai mult decât media UE

O scădere a preţurilor este un lucru grav, poate chiar mai grav decât inflaţia (pozitivă). Deflaţia (adică inflaţia negativă) duce la scăderea sau la dispariţia profiturilor firmelor. O firmă care se confruntă cu deflaţia este obligată de regulă să facă concedieri.

Deci, aceia care se bucură că scad preţurile şi astfel le creşte puterea de cumpărare ar trebui să înţeleagă că în scurt timp ar putea să le scadă mult puterea de cumpărare, atunci când vor fi concediaţi de firmele afectate de scăderea preţurilor.

Pe de altă parte, o bancă centrală este o instituţie al cărui rol principal este să ţină sub control inflaţia, adică preţurile, dincolo de faptul că reglează funcţionarea pieţei bancare, spre exemplu.

Citeşte şi: Cartofii şi carnea s-au scumpit cel mai mult. Inflaţia a scăzut sub 6%

Banca Naţională, indiferent cine o conduce, se ocupă cu temperarea exceselor, adică a inflaţiei pozitive de peste 2%, dar şi a inflaţiei negative, adică a deflaţiei.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spunea că o inflaţie de 2% este ca un pahar de vin roşu bun, înainte de culcare.

Foto: INQUAM PHOTOS/George Călin

Inflaţia de 2% asigură o creştere moderată a preţurilor, care duce la profituri bune pentru actanţii care livrează bunuri şi servicii pe piaţă.

Citeşte şi: Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive

Ei pot, în asemenea condiţii, să mărească salariile, astfel ca forţa de cumpărare să fie pe potriva avansului preţurilor.

O inflaţie de peste 2% însă nu mai este bună. Dacă bei trei pahare de vin înainte de culcare, se cheamă început de beţie. România, pe creşterea preţurilor, bea acum de două ori şi jumătate mai multe pahare de vin decât e indicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te