Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive

DE Alin Crișan | Actualizat: 06.01.2024 - 13:44
Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Potrivit economiștilor, inflația, care abia scăzuse, ar urma să crească din nou în luna aceasta, din cauza modificărilor fiscale. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive.

SHARE

Începem anul cu un nou val de scumpiri. Potrivit economiștilor, inflația, care abia scăzuse, ar urma să crească din nou în luna aceasta, din cauza modificărilor fiscale.  

Vin semnale serioase inclusiv din zona euro. Țări puternice ca Germania și Franța sunt afectate de creșteri de prețuri, semn că dobânzile la credite nu vor scădea curând, așa cum erau inițial așteptările.

Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive

Datele din zona euro, adunate din cele 20 de țări care au adoptat moneda unică, indică o inflație persistentă.

Aceasta a crescut din nou în decembrie la 2,9%, cu jumătate de punct procentual peste luna precedentă, potrivit Eurostat. Majorarea a venit după aproape un an de scăderi. Principalul motiv în majoritatea țărilor este reducerea sprijinului guvernamental pentru energie sau alimente.

Cel mai mult a crescut inflația în Germania, locomotiva Europei, de la 2,3% în noiembrie, la 3,8% în decembrie. Și în Franța prețurile au urcat mai mult.

Iar creșteri ar urma să fie înregistrate și în România, deși avem deja una dintre cele mai ridicate rate ale inflației din Uniune.

Citește și: Apel pentru deblocarea posturilor în sănătate: În Capitală, sunt 900 de posturi vacante

Față de celelalte țări europene, noi avem în plus noua politică fiscală. De la 1 ianuarie sunt taxe noi pentru comercianți, creșteri de accize la combustibil, tutun, alcool, accize noi, creșteri de TVA pentru anumite bunuri sau servicii și așa mai departe.

Toate acestea se vor vedea, spun specialiștii, în prețuri. Astfel că inflația ar putea să crească chiar din decembrie, dacă comercianții au reacționat deja la aceste schimbări, și mai mult acum, la început de an.

Inflația ar putea depăși estimarea de 8% a BNR

Astfel, inflația ar putea urca chiar peste prognoza Băncii Națioanale, adică peste 8% în ianuarie, potrivit estimărilor analiștilor CFA România. Apoi, inflația ar urma să scadă din nou.

În aceste condiții, dobânzile pentru credite, atât cele în euro, cât și în lei, vor rămâne ridicate o perioadă, sunt de părere specialiștii.

Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România: ”Banca Centrală Europeană va începe ciclul de scădere a ratelor de dobândă anul acesta, cel mai probabil începând cu a doua parte a anului. Iar în cazul României, inflația va reintra pe un trend descendent, să sperăm.

Citește și: Șoferii au parte de o capcană pe o şosea din Iaşi modernizată cu fonduri UE. Gropi umplute cu pământ

Principalul risc al inflației în România este politica fiscală, mai pot apărea în contextul deficitului bugetar extrem de ridicat taxe noi, care să ducă la creșterea prețurilor. Începând cu luna iunie, banca centrală ar putea opera prima micșorare de dobândă pe leu”.

Dacă BNR va decide la vară prima scădere a dobânzii cheie, ratele celor care s-au împrumutat de la bănci ar putea să scadă abia de anul viitor, pentru că indicele IRCC, în funcție de care sunt calculate majoritatea creditelor, se schimbă cu o întârziere de 6 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te