De ce avem azi un preţ record la electricitate. Amănuntul pe care-l vezi şi nu ştii ce influenţă are

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.06.2024 - 12:27
De ce avem azi un preţ record la electricitate. Amănuntul pe care-l vezi şi nu ştii ce influenţă are - Foto: Pexels/Luca Nardone

De ce avem azi un preţ record la electricitate. Amănuntul pe care-l vezi şi nu ştii ce influenţă are. Prețul spot al energiei electrice furnizate joi seară, care se anunță cea mai caniculară zi de până în prezent, va ajunge la aproximativ 1.500 de lei.

SHARE

De ce avem azi un preţ record la electricitate. Amănuntul pe care-l vezi şi nu ştii ce influenţă are. Prețul spot al energiei electrice furnizate joi seară, care se anunță cea mai caniculară zi de până în prezent, va ajunge la aproximativ 1.500 de lei sau 300 de euro/MWh, acesta fiind un preț record al acestei veri

Totul - în pofida faptului că azi este o zi cu soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili vor injecta o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producției de zi).

De ce avem azi un preţ record la electricitate. Amănuntul pe care-l vezi şi nu ştii ce influenţă are

La aceasta, se adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizați.

Căldura ridicată însă va majora consumul pe timp de seară, când acesta crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW.

Să vedem acum care este distribuţia pe tipuri de energie, la această oră (~12.00), conform Transelectrica. 29.73% este contribuţia pe Hidro, adică 1701 MW.

Citeşte şi: Veste proastă pentru consumatori: Hidroelectrica va majora tarifele. Cât vor fi facturile în curând

Fotovoltaicele sunt de-abia pe locul secund, numai 18.68%, adică 1069 MW. practic, nu este vorba despre faptul că fotovoltaicele produc puţin, ci despre o producţie bună de hidroenergie, ceea ce este bine, pentru că înseamnă că încă nu e secetă.

17.04% vine din hidrocarburi, adică 975 MW, 16.48% din cărbune (943 MW), 11.69% din nuclear (adică 669 MW), iar 5.84% din eoliene, adică 334 MW, ceea ce înseamnă că nu prea bate vântul. La orele serii însă energia solară îşi va diminua drastic aportul.

Prosumatorii nu mai contribuie atunci la diminuarea cererii și la majorarea producției, ci pun astfel, la rândul lor, presiune pe cerere, conform Profit.ro.

Citeşte şi: Românii au plătit „taxa pe soare” la facturi. Câți bani au scos din buzunare pentru asta

Prețul energiei furnizate joi, în intervalul orar 20-21, va fi de 1.472 de lei/MWh (sau 296 de euro/MWh), superior precedentului record al acestei veri. Maximul de preţ la energie a fost înregistrat în urmă cu 2 zile, la 1.431 de lei/MWh (sau 287,6 de euro/MWh), pentru același interval orar, însă cel al zilei de marți.

În pofida prețului ridicat, la acea oră, România va exporta energie către Ungaria (173,5 MWh), ceea ce sugerează că presiunea cererii vine din vestul României, și va importa 317 MWh din Bulgaria.

De altfel, pe durata întregii zile, România va avea cel de-al patrulea cel mai ridicat preț mediu al energiei spot din Europa (575,5 lei/MWh sau 116 euro/MWh, ca și Bulgaria), fiind depășită doar de Slovenia (137 de euro/MWh), Croația (126 de euro/MWh) și Italia (117 euro/MWh).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te