Românii au plătit „taxa pe soare” la facturi. Câți bani au scos din buzunare pentru asta

DE Alexandra Lupascu | 02.04.2024 - 08:22
Românii au plătit „taxa pe soare” la facturi. Câți bani au scos din buzunare pentru asta Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministerul Energiei pune în dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie.

SHARE

Ministerul Energiei pune în dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energie. Obiectivele sunt: preț corect pe facturile românilor, în contextul scăderii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, și crearea cadrului pentru trecerea etapizată la o piață mai competitivă.

În plus, se propune eliminarea “taxei pe soare”, se arată într-un comunicat de presă.

O serie de modificări vin pe fondul scăderii prețurilor la gaze și energie la nivelul Uniunii Europene. Astfel, deși Guvernul anunțase anterior că aceste prețuri rămân plafonate până la finele lui martie 2025, noua propunere vine cu ideea ajustării prelurilor de la 1 ianaurie anul acesta, în paralel cu o altă schemă de plafonare prelungită până pe 31 martie 2026.

Românii au plătit „taxa pe soare” la facturi. Câți bani au scos din buzunare pentru asta

„Suntem printre ţările din UE în care preţurile au scăzut chiar sub pragurile de plafon şi cel mai des întâlnim asta la facturile de gaz şi la consumatorii de energie electrică cu un consum de peste 300 kWh/lună.

De asemenea, mi-am respectat promisiunea de a elimina posibilitatea introducerii aşa-numitei taxei pe soare, pentru că ne dorim susţinerea prosumatorilor şi un sistem energetic modern, descentralizat, digitalizat şi decarbonizat”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, conform sursei citate.

Citeşte şi: 23 de locuințe afectate după o explozie într-un bloc. Care a fost cauza?

Schimbările preconizate sunt următoarele:

-abrogarea prevederilor art. 21 alin. (3) privind taxa pe soare din cuprinsul Ordonanței nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ca urmare a punctului de vedere exprimat de COM la solicitarea autorităților române conform căruia neincluderea prevederii în legislația națională nu afectează transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile.

Citeşte şi: Tragedia de la Crevedia se putea repeta la București din cauza unei stații GPL amplasată ilegal

-pentru claritate a fost introdusă obligația furnizorului de a defalca prețul final pe aceleași componente în oferta de furnizare, în contractul de furnizare și în prețul final facturat clientului final, în concordanță cu prevederile Regulamentului (UE) 2016/1952 al Parlamentului European și al Consiliului privind statisticile europene referitoare la prețurile la gaze naturale și energie electrică, potrivit cărora prețul practicat în cazul clienților finali de gaze naturale/energie electrică pe tranșă de consum este suma celor trei componente principale: componenta referitoare la energie și la furnizare, componenta referitoare la sistem/rețea (de transport și distribuție) și componenta care cuprinde impozitele, comisioanele, taxele și tarifele.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te