Daraban: E mai complicat să faci afaceri în România decât în alte state

DE Newsweek România | Actualizat: 06.02.2019 - 18:57

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat miercuri la conferința „Rolul băncilor de dezvoltare și al agențiilor de credite la export în uniunea europeană”.

SHARE

„În momentul de față, potrivit datelor statistice, Întreprinderile Mici și Mijlocii reprezintă 99,7% din totalul companiilor și acoperă peste 65% din totalul forței de muncă din România, doi din trei angajați lucrând pentru un IMM. (...)

Astfel, IMM-urile apelează la creditele bancare, datele statistice indicând o finanțare preponderentă din datorii comerciale  de 19,3 % din total pasiv, urmate de datorii față de acționari și entități afiliate de 10,6 % și de creditele interne la bănci și la instituțiile financiare nebancare.

Ponderea firmelor care se finanțează de la bănci în total este de 10,4%. În mod evident, există un potențial foarte ridicat în această zonă, potrivit datelor BNR, un număr de 14.300 de companii, din care 13.400 mii sunt IMM-uri, ar putea susține un volum de împrumuturi de 113 miliarde lei”, a declarat Mihai Daraban, la evenimentul organizat de EximBank în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice, la Muzeul Național Cotroceni.

Totodată, președintele CCIR a subliniat că jumătate din companiile înființate dispar în cel mult 10 ani de la data înregistrării, principalul motiv fiind climatul general caracterizat de existența unui grad ridicat de impredictibilitate: „ (...) e mai complicat să faci afaceri în România decât în alte state. Pare deseori un război de uzură într-un mediu care ar putea să fie mult mai prielnic”.

În partea a doua a evenimentului au fost dezbătute teme precum: rolul băncilor de dezvoltare în context macroeconomic și rolul agențiilor de credite la export în dezvoltarea economiilor sustenabile.

România are cel mai scăzut grad de intermediere financiară de doar 27% dintre țările membre ale Uniunii Europene iar acest trend descendent continuă, ceea ce se traduce printr-o perspectivă nefavorabilă în ceea ce privește creditarea.   Astfel, devine esențială implicarea sistemului bancar în cofinanțarea proiectelor din fonduri europene și eventuale participări în proiecte de investiții realizate în parteneriat public-privat, ceea ce va duce, evident și la o creștere susținută a activității IMM-urilor.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: dl. Vinco David, Secretar General al Uniunii de la Berna, dl. Roland Python, Head of Swiss Contribution în Romania & Bulgaria, Programul de Cooperare Româno-Elvețian, dl. Petru Rareș, Bancher&Fondator Banca de Export – Import a României și dl. Traian Halalai, Președinte Executiv EximBank.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te