Dan Motreanu, europarlamentar: Producătorii de fructe și legume ar putea beneficia de ajutor de stat

DE Alexandru Pop | 02.09.2020 - 11:48
Dan Motreanu/FOTO: facebook.com

Producătorii de fructe și legume afectați de pandemie ar putea beneficia de ajutoare de stat sau de fonduri prin măsura de criză de la Dezvoltare rurală, a anunțat parlamentarul european Dan Motreanu.

SHARE

Acesta a adăugat: "Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a răspuns solicitării mele pentru sprijinirea producătorilor români de fructe și legume afectați de criza sanitară. Într-o scrisoare pe care mi-a adresat-o, comisarul a subliniat că producătorii pot beneficia de ajutoare de stat, dar și de noua măsură de criză din Programul de dezvoltare rurală."

Potrivit lui Motreanu, “Pentru producătorii individuali a fost pus la dispoziție un set de măsuri pentru a atenua efectele pandemiei, care nu sunt neapărat specifice sectorului fructelor și legumelor, dar sunt aplicabile producătorilor din acest sector. Sprijinul poate fi acordat prin intermediul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat și prin Programele de dezvoltare rurală și, la fel ca în cazul oricărui sector, producătorii de fructe și legume pot beneficia, de asemenea, de noua măsură care oferă un sprijin temporar excepțional ca răspuns la pandemia de COVID-19”, se arată în răspunsul primit de europarlamentar de la comisarul Janusz Wojciechowski.

Dan Motreanu a adăugat că "Politica europeană în sectorul fructelor și legumelor promovează înființarea organizațiilor de producători și a asociațiilor acestora pentru a încuraja o cooperare economică mai puternică și pentru a îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare. Iar, în contextul actualei crize, “organizațiile de producători beneficiază de o mai mare flexibilitate în aplicarea măsurilor de gestionare a crizelor din cadrul Programelor operaționale ale organizațiilor de producători”, după cum a declarat comisarul european pentru Agricultură.

Încurajez asocierea fermierilor din România, mai ales în contexul în care România va primi fonduri generoase de la Uniunea Europeană pentru Agricultură: 13,78 miliarde de euro pentru plăți directe și aproximativ 7,7 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală, conform Ministerului Agriculturii. Asocierea le poate aduce, așadar, fermierilor numeroase beneficii: de la obținerea unui preț mai bun pentru produsele agricole, extinderea și modernizarea fermelor prin acces la fonduri europene pentru dezvoltare, cercetare și inovare, până la o mai bună gestionare a eventualelor crize din piață."

Europarlamentarul român a publicat și răspunsul integral oferit de comisarul european pentru Agricultură.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.