"Din cauza crizei sanitare, mult prea multe dintre ele, inclusiv cele din România, și-au redus activitatea, au renunțat la angajați și au acumulat datorii, reducându-și capacitatea de investiții. Strategia pe care am adoptat-o va sprijini IMM-urile din țara noastră și celelalte state membre să își revină cât mai repede din criza socio-economică și să aibă un acces mai bun pe piețele internaționale.
Îmbucurător este și faptul că astăzi patru din zece antreprenori din România au încredere în sprijinul acordat de UE și vor să acceseze fonduri europene pentru a-și relansa sau dezvolta afacerile. Ponderea este în creștere față de anul trecut, conform Consiliului Național pentru IMM-uri.
Între altele, Stretagia:
- va sprijini IMM-urile în tranziția verde și în procesul de digitalizare
- va ajuta la dezvoltarea unor noi centre de inovare digitală în toate regiunile din Europa
- va intensifica eforturile pentru efectuarea rapidă a plăților
- va stimula investițiile în întreprinderi și fonduri conduse de femei
- va sprijini înființarea ghișeului unic pentru asistență
- va consolida roulul IMM-urilor în legislația UE
Această Strategie poziționează IMM-urile în centrul Pactului verde european (GreenDeal) și al Strategiei digitale și se asigură că acestea vor fi sprijinite corespunzător de instrumente financiare adaptate nevoilor lor și de un mediu legislativ adecvat.
Avem 24 de milioane de IMM-uri în UE-27, care reprezintă coloana vertebrală a economiei și care, înainte de pandemie, au generat mai mult de jumătate din PIB-ul UE și au angajat aproximativ 100 de milioane de cetățeni europeni.
IMM-urile sunt vitale pentru dezvoltarea și reziliența lanțurilor valorice industriale europene și contribuie în mod semnificativ la funcționarea economiilor locale, regionale și naționale.", a completat Motreanu.