O veste dură lovește industria grea din vestul României. Fabrica de vagoane marfă Astra Rail Industries din Arad se va închide, iar aproape toți angajații vor fi concediați.
"Cutremur economic" în România. O mare fabrică din Arad se închide. 700 de angajați, concediați
Decizia a fost anunțată oficial luni, 8 aprilie, când Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad a fost notificată de începerea unei proceduri de concediere colectivă.
„Vor fi afectaţi 699 de salariaţi din totalul de 777 câţi sunt la filiala din judeţul Arad”, a transmis Mihaela Jude, purtătoarea de cuvânt a AJOFM Arad, pentru Agerpres.
Într-un comunicat transmis de Greenbrier România, compania invocă costurile operaționale ridicate, presiunile crescânde din industria materialului rulant și vechimea unității din Arad drept principale motive ale deciziei de închidere.
„Această realiniere strategică întăreşte angajamentul pe termen lung al Greenbrier faţă de linia de producţie de vagoane din România. Compania va continua să îşi consolideze operaţiunile de producţie la fabricile din Caracal şi Drobeta Turnu Severin”, se arată în comunicat.
Sursa foto: Profimedia images
Citește și: O fabrică de saltele, înființată acum 100 de ani, dă faliment. Sute de angajați își pierd slujbele
Greenbrier a dat asigurări că toate comenzile existente vor fi onorate din celelalte locații, iar strategiile de logistică și achiziții vor fi ajustate în consecință. Compania americană afirmă că va coopera cu sindicatele și autoritățile locale pentru a sprijini tranziția angajaților afectați.
Tradiție de peste 120 de ani, pusă pe pauză
Închiderea fabricii Astra Rail din Arad înseamnă pierderea unui simbol industrial cu o tradiție de peste 120 de ani, fiind prima unitate de producție de automobile și vagoane din România.
Citește și: Companie de testare genetică, în faliment. Datele a 7.000.000 de oameni, în mâinile hackerilor
Greenbrier a transmis că „apreciază profund istoria îndelungată a producţiei de vagoane din Arad şi dedicarea forţei de muncă”, însă a subliniat că această decizie era necesară pentru eficientizarea operațiunilor.