Totul este rapid și gratuit, prin intermediul SAL-Fin, structură creată în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.
Procedura derulată de SAL-Fin, prin intermediul unor conciliatori independenți și imparțiali, este gratuită și ușor de accesat – online sau prin canalele clasice. În plus, timpul mediu de desfășurare este mult mai redus comparativ cu timpul alocat pentru soluționarea neînțelegerii de către instanța de judecată.
Citeşte şi: Eazy Asigurări își accelerează dezvoltarea pe piața din România
„O parte dintre clienții asigurătorilor, care au o neînțelegere cu emitentul poliței, au ales să acceseze SAL-Fin și au reușit să-și soluționeze astfel litigiul mult mai rapid decât ar fi fost posibil în cadrul unui proces în instanță.
Concilierea derulată de experții SAL-Fin poate dura, în unele cazuri, mai puțin decât perioada scursă până la primul termen în instanță. Și, foarte important pentru consumator, totul gratuit“, a declarat Gabriel Avrămescu, Prim-vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Cum funcționează soluționarea alternativă a litigiilor prin SAL-Fin
O persoană poate accesa procedurile SAL (soluționare alternativă a litigiilor) doar dacă face dovada că, în prealabil, a încercat să soluționeze neînțelegerea direct cu entitatea care activează pe piețele financiare non-bancare. Astfel, se asigură existența bunei-intenții de a rezolva amiabil disputa dintre cele două părți.
Dacă nu se ajunge la o rezolvare pe cale amiabilă, consumatorul de produse financiare non-bancare, fie acestea asigurări, pensii private sau produse/servicii specifice pieței de capital, se poate adresa SAL-Fin pentru soluționarea alternativă a disputei apărute din relația contractuală.
„Dacă ai o asigurare, fie ea auto sau de locuință, și în urma unui eveniment produs nu ești mulțumit de suma oferită de asigurător și nu ajungi amiabil la o înțelegere cu acesta, poți accesa SAL-Fin.
Citeşte şi: Cum îţi înjumătăţeşti simplu valoarea primei de asigurare RCA, mult sub tariful de referinţă?
În urma concilierii, valoarea despăgubirii poate crește semnificativ“, a explicat Gabriel Avrămescu.
Mai departe, SAL-Fin asigură informarea părților și acordă consumatorului suport, în mod gratuit, pentru completarea cererilor de soluționare a litigiilor.
Acesta trebuie să opteze, încă de la demararea procesului, pentru una dintre cele două tipuri de proceduri – propunerea unei soluții sau impunerea unei soluții.
Procedura de soluționare prin propunerea unei soluții presupune soluționarea unui litigiu sub supravegherea și îndrumarea unui conciliator din cadrul SAL-Fin, ce survine ca urmare a propunerilor făcute de acesta, a sugestiilor și concesiilor la care părțile se înțeleg în vederea soluționării litigiului în cadrul SAL-Fin.
Citeşte şi: ASF trece printr-o reformă instituțională: reducerea cheltuielilor, digitalizare, diversificare
Procedura soluționării alternative a litigiilor prin impunerea unei soluții presupune pronunțarea unei hotărâri de impunere, care, dacă nu este atacată în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării, constituie de drept titlu executoriu.
De altfel, peste 85% din cererile SAL vizează o astfel de procedură.
Sume considerabile obținute în plus de consumatorii care au apelat la SAL-Fin
„Din păcate, procedura soluționării litigiilor prin intermediul SAL-Fin nu este suficient de cunoscută de către consumatori, la fel și beneficiile pe care le presupune aceasta.
De la înființarea SAL-Fin, în 2016, s-au primit peste 6.800 de cereri și au fost soluționate aproximativ 3.800 de litigii. În unele cazuri, s-au obținut sume suplimentare însemnate, de ordinul sutelor de mii de lei“, ne-a arătat Prim-vicepreședintele ASF.
Consumatorii care au accesat anul trecut SAL-Fin au reușit să obțină în plus aproximativ 1,7 milioane de lei, ca urmare a rezultatelor concilierilor.
Citeşte şi: VIDEO Gabriel Avrămescu (ASF): Discutăm cu Electrica despre accesul clienţilor acesteia la PAID
De exemplu, cea mai mare sumă obținută în plus de către un consumator, care a apelat la procedurile de conciliere oferite de SAL-Fin, a fost de 332.715 lei, ca rezultat al concilierii unui litigiu privind despăgubirea aferentă producerii unui incendiu a unui imobil (clădire+hală).
Și în alte dosare instrumentate de SAL-Fin, consumatorii au primit sume importante în plus. Spre exemplu, într-un litigiu în care consumatorul a solicitat o diferență pentru despăgubiri pentru daune morale, în cazul unui accident rutier, acesta a primit în plus suma de 230.100 de lei.
În alte două cazuri similare, sumele suplimentare achitate consumatorilor afectați au fost de 51.700 de lei, respectiv 40.385 de lei. SAL-Fin a primit anul trecut 761 de cereri de conciliere, în scădere cu 18% față de numărul înregistrat în 2023.
Boom-ul Euroins
Reducerea este explicată prin faptul că începutul lui 2023 a fost marcat de un număr mare de cereri ce vizau compania Euroins, căreia i s-a retras autorizația de funcționare la jumătatea lunii martie 2023.
Avrămescu spune că evoluția numărului de dosare înregistrate de SAL-Fin poate constitui „și un barometru al sănătății celor trei piețe – asigurări, pensii private și piață de capital, întrucât momentele când s-au consemnat, de exemplu, probleme pe piața asigurărilor s-au reflectat într-un număr mai mare de cereri înregistrate de SAL-Fin“.
Citeşte şi: Un lider PNL e revoltat de noile tarife RCA: „Această situaţie trebuie să înceteze. Există soluții”
Cererile consumatorilor, preluate în analiză în cursul anului 2024, au vizat aproape în totalitate domeniul asigurărilor: RCA (77%), asigurări generale (14%) și CASCO (5%).
Din totalul celor 332 de cereri acceptate, consumatorii au ales procedura de impunere a unei soluții pentru un număr de 285 de cereri (86%), dintre care 98% din proceduri s-au desfășurat online.
Negocieri privind un litigiu comercial - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Pentru un număr de 47 de cereri (14%), consumatorii au ales procedura de propunere a unei soluții.
Perioadă medie de desfășurare a procedurilor de soluționare prin propunerea unei soluții este de 30 de zile, iar cea prin impunerea unei soluții, de 55 de zile.
Cine sunt conciliatorii
Procesul de soluționare alternativă a litigiilor prin intermediul SAL-Fin este realizat de către unul dintre conciliatorii independenți și imparțiali înscriși în Registrul Conciliatorilor - acesta este constituit din persoane fizice cu pregătire și experiență profesională, atât în domeniul piețelor financiare non-bancare, cât și al soluționării litigiilor pe căi alternative.
„Doresc să subliniez că toți conciliatorii SAL-Fin au expertiză în domeniul soluționării alternative a litigiilor și au cunoștințe generale și specifice privind sectorul financiar non-bancar“, a explicat Gabriel Avrămescu.
Potrivit acestuia, onorariul unui conciliator este de 1.025 lei pentru fiecare dosar, acordat după emiterea hotărârii.
SAL-Fin este singura entitate de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România care îndeplinește condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 38/2015 și Directiva 2013/11/UE privind SAL.
Membru FIN-NET
SAL-Fin este membră a FIN-NET, o rețea de organizații naționale care soluționează extrajudiciar reclamații ale consumatorilor în domeniul serviciilor financiare.
FIN-NET are membri în aproape toate țările din Spațiul Economic European. Accesul la rețeaua FIN-NET a fost o consecință a desfășurării activității și a acumulării expertizei.
Apartenența la FIN-NET ajută cu precădere la identificarea și popularizarea printre membrii săi a celor mai bune practici în materie, prin training și schimburi de experiență.
Spre exemplu, la ultima plenară organizată de FIN-NET în noiembrie 2024 a fost luată în discuție oportunitatea implementării unei soluții informatice unice de soluționare a litigiilor la nivel european.