Independența energetică este, în prezent, o discuție controversată în România. Experții spun că țara noastră nu numai că ar putea ajunge la acest nivel dar ar putea reduce mult impactul valurilor de caniculă asupra populației.
Asociația Energia Inteligentă trage un semnal de alarmă asupra necesității pregătirii corespunzătoare pentru evoluțiile viitoare cliamtice, energetice și asigurării necesarului de apă (dezvoltarea rețelelor de distribuție a apei a dus la eliminarea fântânilor, aspect ce crează o vulnerabilitate asupra unor localități în perioadele de secetă).
Cum poate reduce România impactul valurilor de căldură și ploilor abundente asupra populației
Expertul în energie Dumitru Chisăliță, este de părere că România trebuie să se concentreze pe amenajarea hidrotehnică a zonelor astfel încât, să se prevină inundațiile și alunecările de teren, dar și să se acumuleze apă pentru populație pentru perioadele secetoase și binențeles să se folosească energia apei pentru producerea de energie electrică, dar și pentru lucrări agricole.
Citește și: Cât te costă să produci curent pentru o cabană sau o casă la țară folosind doar panouri fotovoltaice
”România ar trebui să se concentreze puternic pe hidroenergie și datorită, pregătirilor specifice care trebuie întreprinse pentru a contracara schimbările climatice. Acestea sunt evidente, în ultimii 20 de ani fiind tot mai dese și tot mai lungi perioadele secetoase, dar și existanța cantităților tot mai mari de precipitații căzute într un interval scurt de timp.
Citește și: Ciolacu, despre proiectul Deep-Blue: „România face pasul decisiv pentru independenţa energetică”
Această situație indică că mult dorita Independență Energetică, nu este doar un mit, teoretic ea poate fi atinsă, fără a afecta securitatea României”, a transmis expertul pe platforma Asociației Energia Inteligentă.
”Cerințele mereu crescânde de energie, determinate de dezvoltarea economică, au impus o activitate susținută de studiere și inventariere a resurselor și rezervelor de energie primară.
Rezervele de energie se cunosc pentru purtătorii utilizați intens și de mult timp (combustibili fosili, energie hidraulică); pentru celelalte forme de energie s-au făcut estimări globale și s-au evidențiat zonele cele mai favorabile de utilizare.
Resursele anuale On Shore ale României sunt la un nivel foarte ridicat, practic avem de 5 ori mai multe resurse decât consumăm într-un an”, a mai precizat Chisăliță.