Articol susținut de Investimental
Depozite și titluri de stat sau obligațiuni alături de acțiuni pe diverse sectoare suna ca un plan de investiții care-ți acoperă bine pofta de profit. Unii investitori înțeleg prin diversificare și a cumpăra acțiuni în piețe diferite. Hei, poate că în SUA lucrurile ar putea fi mai bune, dar Asia crește într-un an ca alții în zece. Înțelegi ideea.
E normal să-ți spunem – orice, cu măsură.
Dacă ai acțiuni care acoperă orice, de la farma la agricultură la jucării pentru copii între trei și cinci ani, mai pui și indici din Nigeria, îți zici să îți faci și expunere pe hidrocarburi și poate niște artă… s-ar putea sa nu mai înțelegi nimic din portofoliul tău și din informațiile care-ți vor veni. Nu poți fi expert în toate și nici nu trebuie. În timp, te vei specializa pe o anumită zonă.
Fără a stabili aici o regulă – poate ești un supercomputer uman, nu știm – pentru majoritatea investitorilor dacă ai de la 10 sau 15 instrumente în sus într-un portofoliu lucrurile devin greu de urmărit.
Dar cum treci de limită? Cum poți depăși barierele? Cum poți să ai un portofoliu divers fără să-ți faci capul calendar? Am spune că cel mai la îndemână instrument este investiția în ETF-uri, adică în acele fonduri tranzacționate pe burse, care replică structura unui indice. Pentru piața românească avem ETF-ul care replică indicele BET (simbol bursier TVBETETF).
Așa eviți surprizele negative extreme. E foarte puțin probabil ca o companie dintr-un indice să ajungă brusc în insolvență sau în faliment. De obicei când o companie are dificultăți, iar capitalizarea ei scade sub un anumit prag, reglementările bursei respective prevăd ca ea să fie scoasă din indice.
Așa că în caz de ”mici” probleme ale companiei, similare cu aterizarea dirijabilului Hindenburg, tu ești ok dacă ai investit in ETF, mai ales dacă acesta este unul bine diversificat cu zeci sau sute de acțiuni din sectoare diferite.
Nu vrei să fii dependent de acțiuni. Mai ales când poți adăuga în portofoliu mai multe obligațiuni, incluzând aici și titlurile de stat (pe piețele externe există și ETF-uri pe astfel de instrumente). Ele îți dau o dobândă și au un randament predictibil dacă orizontul tău de timp este egal cu scadență lor finală.
Dacă în perioadele de scădere ale burselor de acțiuni balansezi portofoliul mai mult către aceste instrumente considerate “Fixed Income” sau cu venit fix, poți să reduci fluctuațiile de care ai parte. E adevărat că reduci și potențialul de randament, în momentul în care piețele de acțiuni încep să își revină.
Ar mai fi de spus că:
Atunci când te expui pe titluri de stat, iar în sens larg, pe obligațiuni, nu înseamnă că ești ferit de scăderi temporare, dacă economia are probleme.
Când dobânzile în economie cresc, obligațiunile au tendința de scădere. Să zicem că scad 3% sau 5%, în timp ce, probabil acțiunile scad 15% sau 20%, iar fluctuațiile sunt de regulă cu atât mai mari, cu cât scadența obligațiunii este mai lungă. Deci fluctuațiile sunt mai reduse, ceea ce îți stabilizează portofoliul per total, dar nu sunt zero ba uneori pot fi chiar notabile.
Când investești doar în titluri de stat, și vorbind aici de statul român, riscul să nu primești banii la scadență tinde către zero. Ultima dată când România nu și-a îndeplinit obligațiile față de creditori a fost prin anii ’70, iar într-o lume în care nu am avea un scenariu dramatic la nivel internațional, vreo conflagrație mondială de proporții, în general statele își vor achita datoriile.
Însă când investești în obligațiuni ale companiilor, surprize neplăcute pot apărea mai des, dacă vreuna din companii ajunge în dificultate financiară: concordat preventiv, insolvență sau faliment. Pe bursa de la București, până la final de 2022 înregistrasem o astfel de situație de dificultate financiară din cele câteva zeci de obligațiuni tranzacționate. Este nevoie, așadar, să analizezi mult mai în amănunt soliditatea financiară a emitentului și, desigur, de diversificare.
Aplicând metodele de mai sus ce faci de fapt este sa-ti ajustezi portofoliul la profilul tău de risc. Pentru că exact în perioade dificile de piață s-ar putea să îți dai seama că ai nevoie de mai multe titluri de stat sau obligațiuni în portofoliu, sau ar fi bine ca în loc de multe acțiuni să iei un ETF, sau orice tip de ajustări cu care sa fi confortabil ulterior, ca volatilitate.
-----------------
Dacă îți place ce tocmai ai citit, te poți abona la Newsletterul Investimental. În plus, toți clienții Investimental primesc și rapoarte zilnice cu informații concentrate și aplicate, dar și rapoarte financiare trimestriale în perioadele de raportări ale companiilor. Noi zicem că merită să te abonezi și să ne devii client.
Investimental S.A., Autorizație ASF nr.160/12.12.2022, nr. Reg.ASF PJR01SSIF/400081
Investițiile la bursă implică riscuri pentru tranzacțiile și deținerile de instrumente financiare incluzând, fără a se limita la: fluctuația prețurilor în piața relevantă, a cursului de schimb, lipsa predictibilității în distribuirea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor, modificări ale ratelor de dobândă, modificări legislative, inclusiv modificări ale legislației fiscale. Înainte de a lua o decizie de investiții este important să aveți o imagine clară asupra obiectivelor dumneavoastră de investiții, a nivelului de experiență și a apetitului la risc. Performanțele anterioare nu reprezintă o certitudine a performanțelor viitoare!
Analizele, studiile, opiniile, știrile, prețurile sau orice alte informații puse la dispoziție de Investimental S.A., prin orice mijloace, nu constituie recomandări de tranzacționare. Orice reproducere a acestora sau a oricărui tip de conținut al website-ului sau al portalului Investimental sunt strict interzise fără acordul scris prealabil și explicit al unui reprezentant legal al societății.
Acesta este un material publicitar, nu creează obligații juridice, nu reprezintă o informare legală și nu este suficient pentru a lua decizia de a investi.
Investimental, Strada Munții Tatra 4-10, et. 2, București, România