Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a scris că, acum, ar dori ca statul român să iasă din această afacere perdantă și să vândă activele pe care le deține la Krivoi Rog, unde doar paza costă 5,4 milioane de lei pe an.
“Să ne înțelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcționează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere și-au marcat pierderea și au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuție națională. Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile românești care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru.
Știți ce face statul român cu el de zeci de ani? Plătește anual un milion de euro la trei firme pentru „pază și conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoși an de an din paza unei ruine. An de an“, a scris Năsui, pe Facebook.
Cum face Becali bani pe spinarea statului român
El a arătat că cele trei firme care asigură paza combinatului - firme selectate printr-o hotărâre de guvern emisă în 1999 - sunt Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.
Cele trei companii au primit 70 de milioane de lei pentru paza combinatului, până acum.
“Arcom SA este o societate specializată în lucrări de construcţii, deţinută, în proporţie de 71,53%, de Gigi Becali. SIF Muntenia are în portofoliu 22,55% din acţiunile Arcom. Firma este condusă de Vasile Geambazi, fiul Domnicăi - sora lui Gigi Becali, şi se află în insolvenţă“, arată Rise Project.
Pentru paza Krivoi Rog, firma lui Becali a încasat, din 2001 până azi, 47 de milioane de lei. În 2019, a primit 2,75 milioane de lei, iar în 2020 - puțin peste trei milioane de lei.
“Am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieșim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipește banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogățirea unor abonați la bani de la stat.
Concret, trebuie să vindem la licitație activele și toate creanțele de acolo. Să mai recuperăm ce putem și să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999“, a arătat Năsui, pe Facebook.