Cristian Erbașu: „Componenta speculativă este substanțială la prețurile materialelor de construcții”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.05.2022 - 14:10
Cristian Erbașu spune că unii furnizori de materiale de construcții au făcut profituri uriașe în 2021

„Componenta speculativă rezultată din creșterea prețului materialelor de construcții există și este substanțială”, a declarat Cristian Erbașu, Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), la #2022 SUMMIT DE CONSTRUCȚII, organizat de Newsweek Romania.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Întrebat fiind cum gestionează situația creșterii prețurilor la materiale de construcții, Cristian Erbașu a precizat că „este o situație destul de delicată în continuare.”

„Chiar dacă au apărut aceste două ordonanțe, prin care se ajustează prețurile din contractele în derulare sau contractele care vor urma a fi semnate, piața este în continuare impredictibilă. Ca antreprenori suntem prizonierii acestei incertitudini, pentru că există acest risc ca mereu, pe măsură ce se ajustează indicatorii contractelor, furnizorii de materiale să vină și să ceară mai mult”, a declarat omul de afaceri.

Citește și: VIDEO Grindeanu: Anul acesta vom semna peste 50% din contractele de autostrăzi prevăzute în PNRR

În opinia sa, un astfel de comportament economic „nu este justificat dacă ne uităm la bilanțurile pe anul trecut, în care unii furnizor de materiale au avut profituri istorice în ultimii 10-12 ani.”

„Constatăm faptul că, într-adevăr, ceea ce simțeam, componenta speculativă din această creștere, există și este substanțială. Trebuie s-o spunem pe față, pentru că, dacă nu o prezentăm și nu începem să reglăm această componentă, creată evident de criza materiei prime și de criza unor materiale din piață, vom alerga tot timpul după stabilitate și nu o vom atinge niciodată”, a explicat președintele FPSC.

Potrivit lui Cristian Erbașu, „la un moment dat și furnizorii de materiale, mă refer la aceia care au profituri consistente, trebuie să aibă totuși o anumită decență și să se oprească pentru că altfel nu stabilizăm piața și proiectele nu se vor finaliza niciodată.”

„Îmi pare rău că trebuie să le spun unor colegi de-ai mei cu care colaborez, dar nu au gestionat înțelept această criză, au găsit o mare oportunitate să-și mărească profiturile, dar nu s-au gândit că următorea consecință, și destul de rapidă, va fi că nu vor mai fi contracte și chiar ei nu vor mai avea cui să vândă. Nu vor mai fi contracte în derulare. Contracte sunt nenumărate, dar se poate ajunge la bugete atât de mari, încât acestea să nu mai poată fi duse la bun sfârșit”, a conchis Cristian Erbașu.

Intervenția lui Cristian Erbașu o puteți urmări de la min. 47.05.

#2022 SUMMIT DE CONSTRUCȚII

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te