Crescătorii de animale vor primi bani de la stat pentru compensarea pierderilor din ultimii doi ani

DE Daniel Toșa | 21.04.2022 - 12:10
Crescătorii de animale vor primi bani de la stat pentru compensarea pierderilor din ultimii doi ani/FOTO: Pixabay
Crescătorii de animale vor primi bani de la stat pentru compensarea pierderilor din ultimii doi ani/FOTO: Pixabay

Peste 95.000 de crescători de animale vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 454 de milioane de lei pentru compensarea unei părţi din pierderile pe care le-au înregistrat în ultimii doi ani , cauzate de restricţiile sanitare şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare

SHARE

"Sprijinim crescătorii de animale prin acordarea unui ajutor de stat pentru a compensa şi a contracara o parte din pierderile pe care fermierii le-au înregistrat în ultimii doi ani, cauzate de restricţiile sanitare şi perturbarea lanţurilor de aprovizionare. Prin acordarea acestui sprijin în valoare totală de aproape 454 de milioane de lei, complementar celorlalte programe de sprijin destinate sectorului zootehnic, oferim fermierilor ajutorul de care au nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii de normalitate", a declarat Chesnoiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale transmis AGERPRES.

Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectoarele bovine, suine şi avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19 a fost adoptată joi, de Guvern.

Citește și: VIDEO Un avion de spionaj al SUA patrula deasupra României când s-a scufundat crucişătorul Moskva

Actul normativ reglementează speciile, beneficiarii, criteriile de eligibilitate, documentele justificative, durata schemei şi valoarea ajutorului de stat, precum şi regulile procedurale pentru implementarea schemei de ajutor de stat.

Citește și: VIDEO Eroul de la Mariupol, maiorul Serghei Volina: „Ne trăim poate ultimele ore. Salvați civilii!”

În sectorul bovine, ajutor de stat vor primi crescătorii persoane fizice, persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, care, în anul 2022, desfăşoară activitate de creştere a bovinelor.

În sectorul suine, fondurile merg către crescătorii întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în exploataţii autorizate sanitar veterinar.

În sectorul avicol, ajutoare de stat vor primi crescătorii de păsări întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice care, în anul 2021, au desfăşurat activitate de reproducţie tineret şi adulte şi/sau de incubaţie şi/sau de creştere a păsărilor pentru carne sau de creştere a tineretului de înlocuire şi a găinilor adulte pentru ouă consum în exploataţii autorizate sanitar veterinar.

Beneficiarii estimativi ai acestei scheme de ajutor de stat vor fi circa 95.000 de crescători de bovine şi aproximativ 600 de fermieri din sectoarele suine şi avicol.

Cum vor fi împărțiți banii

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 453,899 milioane de lei şi este repartizată astfel: 170,250 milioane de lei pentru sectorul bovine, 167,649 milioane de lei pentru sectorul suine şi 116 milioane de lei pentru sectorul avicol.

Potrivit MADR, în sectorul bovine, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor, în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga şi bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploataţie cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului prevăzut la efectivul total de bovine eligibile.

Ajutorul de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul avicol se acordă astfel: pentru efectivele de păsări, echivalent UVM, respectiv efectivul mediu anual de găini rase grele/găini ouătoare aferent anului 2021/efectivul mediu anual de găini rase grele/găini ouătoare eligibil în Măsura 14 - Bunăstarea animalelor în anul 2021 şi/sau efectivul de pui de carne cu vârsta peste 35 zile şi/sau pui de curcă cu vârsta peste 71 zile, livraţi în 2021/efectivul eligibil în Măsura 14 - Bunăstarea animalelor în anul 2021 şi/sau efectivul mediu anual de tineret de reproducţie aferent anului 2021 şi/sau efectivul mediu anual de tineret de înlocuire pentru găini ouătoare aferent anului 2021 şi pentru capacitatea de producţie deţinută în anul 2021, echivalent UVM, aferentă unei serii de pui eclozionaţi.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te