Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile, la majoritatea creditelor în lei cu dobândă variabilă, în cazul creditelor luate până în anul 2019.
Atunci, locul indicelui Robor, ca reper, a fost luat de IRCC (indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor), din motive politice.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei.
Creditele continuă să se scumpească. Ce face indicele Robor şi de ce se manifestă aşa?
Evoluția Robor este legată în principal de nivelul de lichiditate existent în piața interbancară, pe care băncile se împrumută zilnic, între ele, pe diferite perioade de timp.
IRCC, pe de altă parte, va fi 5.55% în perioada 1 aprilie 2025 – 30 iunie 2025. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,66%.
Nu este însă nici un avantaj, în afară de acela că este decalat în timp, faţă de Robor, adică le dă mai mult timp creditaţilor în lei, cu credite în dobândă variabilă, să se adapteze efortului financiar necesar, dacă IRCC creşte.
Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru, față de perioada de referință.
Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei, cu dobândă variabilă, coborâse marţi, 13 mai, la 7,20%, de la 7,31% pe anul anterior, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Citeşte şi: Apocalipsa după George Simion: Fondurile UE pentru România, tăiate în iulie. Retrogradare la „junk”
O valoare similară a indicelui ROBOR la 3 luni a mai fost înregistrată în data de 30 ianuarie 2023. La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an dar a început să crească din data de 6 mai, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când a urcat la 6,08% pe an.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut marţi la 7,36%, de la 7,43% în şedinţa precedentă, iar ROBOR la 12 luni la 7,42%, de la 7,44%.
Femeie făcând calcule complicate - Foto: Freepik/wayhomestudio
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.