Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Greciei: 30,5 miliarde de euro

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 17.06.2021 - 23:27
Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul Greciei: 30,5 miliarde de euro. / Foto: ortodoxinfo.ro

Comisia Europeană a aprobat planul de relansare (PNRR) al Greciei, a anunţat, la Atena, preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen.

SHARE

„Aprobarea pe care noi am dat-o astăzi este o etapă importantă pentru deblocarea a 30,5 miliarde de euro în cursul următorilor ani” către Grecia, a declarat Ursula von der Leyen din situl antic al Agorei din Atena, în prezenţa premierului grec Kyriakos Mitsotakis.

„Când planul va fi aprobat de Consiliul European, vom fi pregătiţi să deblocăm primele fonduri în iulie”, a adăugat şefa executivului comunitar.

Citește și: EXCLUSIV Coordonatorul tehnic al PNRR a plecat în concediu, în ciuda interdicției puse de premier

Grecia urmează să primească aproximativ 30,5 miliarde de euro, dintre care 17,8 miliarde ca subvenţii directe şi 12,7 miliarde sub formă de împrumuturi.

Ursula von der Leyen a început turneul său în Europa, miercuri, cu Spania şi Portugalia, pentru a da undă verde din partea Bruxelles-ului diferitelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă. După Grecia, şefa Comisiei va ajunge în cursul după-amiezii de joi în Danemarca.

Aceste planuri naţionale vor fi finanţate printr-un plan masiv al UE de 750 miliarde de euro finanţat printr-un împrumut comun fără precedent.

Citește și: Tragedia de la ATI Babeș: instalatorul şi şeful Serviciului Tehnic, în arest la domiciliu

PIB-ul Greciei a scăzut cu 8,2% pe fondul crizei COVID

Ca şi celelalte ţări din Europa de Sud, ale căror economii sunt puternic dependente de turism, Grecia a suferit din plin consecinţele pandemiei de COVID-19.

După un deceniu de criză economică, Grecia spera să revină cu o creştere puternică, dar PIB-ul său a înregistrat o scădere de 8,2%.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca economia Greciei să crească cu 3,2% în acest an şi cu 5,4% în 2022, în timp ce Comisia Europeană prognozează o creştere a PIB cu 4,1% în 2021 şi de 6% în anul următor.

Grecia îşi propune să cheltuiască peste 11,6 miliarde de euro în 2021 pentru sprijinirea firmelor care au fost nevoite să reducă sau chiar să înceteze activitatea în urma restricţiilor succesive impuse pentru combatarea epidemiei de COVID-19. În 2020, guvernul de la Atena a acordat deja ajutoare de 24 miliarde de euro.

'Punerea în aplicare a ambiţiosului plan grec reprezintă o provocare, dar şi o foarte mare şansă', a subliniat şefa Comisiei, salutând faptul că, 'astăzi, Europa şi Grecia sunt împreună în acest demers'.

Pentru finanţarea diferitelor planuri naţionale, Uniunea Europeană s-a pus de acord asupra unui mecanism inedit care i-a permis să realizeze marţi prima emisiune de obligaţiuni, de 20 miliarde de euro, salutată de Ursula von der Leyen drept 'cea mai mare operaţiune' de acest fel realizată până acum în Europa. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.