După ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit semnificativ estimările privind evoluţia economiei româneşti, în acest an, analistul economic Adrian Negrescu a comentat pentru Newsweek situația în care ne aflăm acum și la ce trebuie să ne așteptăm.
“Peste economia României se adună o mare masă de nori negri. Riscul de colaps este unul imens. Ca să spun așa am depășit de mult timp <<Codul Galben>> și suntem în <<Cod Roșu>>. Acest lucru tocmai ne-a fost semnalat de BERD. Practic, economia României merge cu frâna trasă.
Ce variante au guvernanții? Păi ori o tăiere a cheltuielilor guvernamentale, ori o creștere a taxelor, inevitabil. Și atunci tot rău este. Drept urmare recesiunea va ajunge palpabil în România în primele luni, probabil primele trei, ale anului viitor”, a explicat Adrian Negrescu.
Cod Roșu pentru economie în 2025: inflație, creșteri de taxe, risc de colaps pentru bugetul de stat
Analistul economic a explicat și de unde va porni acest colaps economic. “În primul rând avem încasări de taxe numai pe hârtie. Numai pe TVA, de exemplu, avem o gaură, un minus, de zeci de miliarde. E o dovadă a impotenței statului român în a organiza un sistem fiscal bazat pe modalități moderne de a colecta banii la buget, așa cum fac toate celelalte țări din Uniunea Europeană.
Citește și: Creşterea economică a României a intrat la apă. Prognoza care spune de ce avem mai puțini bani
Până și Bulgaria și Republica Moldova încasează mai bine banii din taxe și impozite decât o facem noi. Repet, taxăm, dar numai teoretic. În conturi ajung prea puțini bani. Ne cam mințim singuri. Apoi, am decis să avem acea aministie fiscală care este fix o frecție la picior de lemn. Nu rezolva nimic. De aici, din aceste cauze combinate, vine și recesiunea anul viitor”, a precizat Adrian Negrescu.
Analistul are zeci ani de experiență în consultanță economică, marketing și promovare și în prezent are o compnie de consultanță economică care realizează inclusiv management de priecte din foduri UE.
Ce spune BERD
Reaminitim că cele mai recente prognoze ale BERD susțin că PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 1,4%, în acest an, în scădere faţă de estimarea de 3,2%, anunţată în luna mai.
În anul viitor, creşterea ar urma să fie de 2,6%, de la un nivel de 3,4%, care fusese prognozat în luna mai.
Ţările UE din Europa de Sud-Est sunt afectate de cererea externă slabă, deşi consumul a fost rezilient, în urma majorărilor salariale solide.
În Bulgaria şi România, majorarea salariului minim a stimulat cererea, dar de asemenea a avut ca rezultat extinderea deficitului comercial şi s-a adăugat presiunilor inflaţioniste, se arată în raportul BERD.
Citește și: Aproape de recesiune. Economia creşte cu numai 1%. Creșterile de taxe, singura soluție
Pe fondul cererii externe mai slabe, creşterea economiei României a încetinit la 2,1%, în anul 2023, iar în primul semestru din 2024 ar urma să se înregistreze un avans de 1,3%.
De asemenea, sectorul IT a încetinit semnificativ, în linie cu tendinţele globale, în timp ce producţia industrială a stagnat.
Pe de altă parte, investiţiile în infrastructură continuă să sprijine creşterea. Inflaţia s-a dovedit a fi constantă, în urma majorărilor salariilor şi pensiilor.
În iulie 2024, rata anuală a inflaţiei de 5,8% era cea mai ridicată din UE, conform BERD. În plus, BNR a redus de două ori dobânda în vara acestui an, la 6,5%.
Politica fiscală continuă să fie expansionistă, deficitul în primul semestru din 2024 fiind de aproximativ 3,6% din PIB, mai ridicat decât în precedenţii trei ani.