Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 240 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 04.04.2024 - 13:43
Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 240 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 240 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 240 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează? De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie va creşte la 3.700 de lei.

SHARE

Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 240 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează? De la 1 iulie 2024, salariul minim brut pe economie va creşte la 3.700 de lei lunar.

De majorarea salariului, programată pentru 1 iulie, vor beneficia aproape două milioane de salariați. Aceasta înseamnă creșterea veniturilor cu 12%, pentru peste 30% din totalul angajaților din țară.

Cine sunt cei 2.000.000 de români care iau în plus 250 lei net, la salariu. În ce domenii lucrează?

Salariul minim brut fusese mărit, în octombrie 2023, la 3.300 de lei. Impactul pozitiv al creșterii salariului minim se resimte și la nivelul puterii de cumpărare a românilor.

Practic, este vorba despre un brut de 400 de lei în plus, ceea ce înseamnă un salariu net suplimentar de aproape 240 de lei. Angajatorul cheltuie 4.090 de lei, pentru a plăti un salariu net de 2383 de lei.

Extrapolând, la o fracţiune de 400 de lei din salariul brut, rezultă un net de aproape 240 de lei în plus. La nivel european, România are una dintre cele mai rapide creșteri ale salariului minim din regiune.

Citeşte şi: Salariul minim european va fi introdus în acest an în România. Cât va câștiga un român de la 1 iulie

România are un raport favorabil și din perspectiva parității puterii de cumpărare. Adică, cu aceeași sumă de bani, se poate achiziționa aceeași cantitate de bunuri și servicii în orice stat UE.

Potrivit datelor din ianuarie 2024, din perspectiva parității puterii de cumpărare raportată la un salariu minim, România era deja în aceeași categorie cu multe țări din vestul Europei.

Acestea ar fi Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Belgia, Franța, Slovenia, Spania, Irlanda, Polonia, Lituania, Grecia și Cipru.

Citeşte şi: Câte sute de lei ia în plus la pensie la recalculare un pensionar care a lucrat pe salariul minim?

Alinierea României la modelul european privind salariul minim, pe care a lucrat PSD, este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru, în străinătate, și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România.

Totodată, introducerea mecanismului european oferă stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, încurajând investițiile mediului privat în România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te