Cheltuielile de personal au crescut în ianuarie cu 687 milioane de lei. Cîțu promitea să le taie

DE Mircea Marian | Actualizat: 04.03.2021 - 01:15
Cheltuielile de personal au crescut în ianuarie, deși Cîțu spera să le taie Foto: Facebook Guvernul României

Cheltuielile de personal au crescut în ianuarie cu 687 milioane de lei, arată execuția bugetară pe ianuarie 2021, publicată de Ministerul de Finanțe. În proiectul de buget este prevăzută o scădere cu 466 de milioane de lei, pe întregul an 2021. Care e explicația pentru creștere?

SHARE

În 2020, cheltuielile de personal au consumat 10,6% din PIB, un record. În termeni nominali, ele au însumat 109,97 miliarde de lei. 

Pentru 2021, guvernul Cîțu dorește, potrivit bugetului adoptat ieri de Parlament, să le aducă la doar 9,8% din PIB. În termeni nominali, ele ar trebui să ajungă la circa 109,5 miliarde de lei. 

Cheltuielile de personal au crescut

“Cheltuielile de personal au însumat 9,15 mld lei, în creștere cu 8,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal și-au menținut ponderea la nivelul de 0,8%.

Din total cheltuielilor de personal, plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 43,1 milioane lei“, se arată în nota care însoțește execuția bugetară. 

Consiliul Fiscal și-a exprimat deja pesimismul în legătură cu capacitatea Guvernului de a reduce cheltuielile de personal: “Menținerea constantă a cheltuielilor de personal pe perioada 2021-2024 este posibilă fie prin înghețarea salariilor în sectorul bugetar pentru această perioadă, fie printr-o combinație între reducerea numărului de personal și o majorare moderată a salariilor. MF nu precizează ipotezele care fundamentează traiectoria cheltuielilor de personal pe perioada respectivă.

Dintr-o perspectivă istorică și având în vedere și considerente de ordin social, o astfel de evoluție este improbabilă.

Admițând o menținere constantă a salariilor în termeni reali în perioada 2022-2024, și aceasta dificil de realizat, dimensiunea ajustării avute în vedere de MF pe filiera cheltuielilor de personal se diminuează cu 0,5 pp din PIB“. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.