Ce sporuri se iau la Guvern, Senat, Cotroceni, ministere

DE Mihai Duță | Actualizat: 16.07.2025 - 12:36
Ilie Bolojan a atacat
problema sporurilor
nejustificate - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin
Ilie Bolojan a atacat
problema sporurilor
nejustificate - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Guvernul Bolojan a plafonat sporurile pentru condiții grele, periculoase sau vătămătoare la un cuantum maxim de 300 de lei brut lunar.

SHARE

Newsweek România scrie de 5 ani despre sporul de condiții grele de muncă sau sporul de antenă. Aceste sporuri sunt de 15% din salariu și sunt luate de toți angajații la stat din România.

Directorii și șefii iau un spor de condiții grele de muncă de 1.500 de lei brut. În medie, angajații primesc un spor de 800 de lei net, pe motiv că și-ar pune viața în pericol la locul de muncă.

Guvernul a decis că sporurile pentru condiții grele, periculoase sau vătămătoare vor fi plafonate la un cuantum maxim de 300 de lei brut lunar.

Sporurile care devalizează bugetul

Newsweek România vă prezintă care este nivelul sporurilor pentru condiții grele de muncă în marile instituții publice.

Radiocom și Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont“ (ambele de stat), fac analize pe bandă rulantă la instituțiile de stat. Pe baza acestor analize, se oferă sporuri angajaților din administrații, prefecturi, ministere, guvern, primării etc.

Un număr de 261 de instituții au primit undă verde să dea sporuri de antenă și de condiții grele în 2024.

S-au făcut măsurători, buletine de analize și, la final, toți angajații au primit spor 15% din salariu.

Media sporurilor la
Ministerul Muncii
este de 50.000.000
de lei pe an

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii „Alexandru Darabont“ a arătat că, doar în 2024, a elaborat 67 de buletine de analiză pentru detectarea câmpurilor electromagnetice. Pe baza acestor buletine, 67 de instituții publice au putut oferi angajaților spor de antenă.

Același institut a realizat, tot în 2024, buletine de analiză pentru alte 194 de instituții publice. Pe baza acestor buletine de analize s-au detectat riscuri biologice și chimice, iar angajații din 194 de instituții de stat au primit spor pentru condiții grele/vătămătoare de muncă.

Toți angajații de la Ministerul Muncii iau spor de condiții grele

Ministerul Muncii le oferă angajaților sporuri de 50.000.000 lei pe an pentru că muncesc în condiții grele de muncă. Toți angajații din Ministerul Muncii primesc spor pentru condiții grele de muncă. Func­ționarii de la birouri iau spor pentru condiții grele de 15% din salariu, lună de lună. Media sporurilor la Ministerul Muncii este de 50.000.000 lei pe an.

Șefii de la Ministerul Educației, cei mai expuși

Un secretar din Ministerul Educației ia 1.500 lei spor pentru condiții vătămătoare, deși stă la birou și muncește din fața computerului. Un director general ia un spor pentru condiții vătămătoare de muncă de 1.500 de lei, la un salariu de 13.000 - 18.000 de lei.

Ce sporuri se iau la Guvern

Potrivit listei cu salariile de la Guvern, directorii mai câștigă echivalentul unui salariu, primind trei sporuri.

Directorul de la Secretariatul General al Guvernului are un salariu de 15.782 de lei. El mai primește „spor pentru condiții vămătoare de muncă“ de 1.500 lei brut. Ar fi trebuit să primească mai mult, dar anul trecut acest spor a fost plafonat la 1.500 lei.

Apoi, directorii iau sporuri pentru că își fac treaba:

- 6.862 de lei - majorarea salariului de bază cu 50% pentru stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare,

- 7.891 de lei - majorarea salariului de bază cu 50% pentru personalul cu atribuții în asigurarea suportului documentar și arhivistic, respectiv a asistenței juridice de specialitate.

Sporuri și la Cotroceni

Viitorii consilieri, referenți și auditori ai lui Nicușor Dan primesc între 1.000 și 1.500 lei lunar ca „spor pentru condiții vătămătoare de muncă“.

Dezmăț la Parlament

Parlamentul are angajați peste 100 de directori și șefi cu salariul de 17.000 lei brut. Aceștia mai primesc 1.500 lei spor de condiții vătămătoare, deși șefii stau în birou, au secretară și mașină la scară. Unii șefi mai primesc 1.000 lei pentru că au titlul de doctor.

Secretarul General de la Senat are 22.000 lei salariu brut, plus spor de condiții vătămătoare de 1.500 de lei, deși el lucrează în birou. Directorul ia peste 17.000 lei și spor de 1.500 lei. Un șef serviciu primește 14.000 lei și același spor pentru că i s-ar pune viața în pericol.

Newsweeek România a dezvăluit că suma totală plătită în anul 2021 pentru sporuri de condiții vătămătoare la Primăria București este de 11.145.379 lei pentru 974 de persoane (numărul angajaților la data de 31.12.2021). Această sumă a crescut în ultimii ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te