Republica Moldova este cea mai bună țară din Europe centrală și de est pentru investițiile imobiliare, după cum arată un top făcut de o firmă britanică de asigurări. În acest clasament, România se află pe locul 13, notează Euronews.
Republica Moldova a obținut cel mai mare punctaj într-un nou studiu de scanare a celor mai bune investiții imobiliare din Europa, potrivit companiei britanice de asigurări William Russell.
Studiul a analizat îndeaproape elementele-cheie ale investițiilor imobiliare, inclusiv ratele impozitului pe proprietate, impozitul pe venitul din chirii și randamentul brut din chirii.
Ce loc ocupă România în clasamentul țărilor din Europa în care se pot face investiții profitabile?
Într-un studiu anterior realizat de compania britanică de relocare 1st Move International, Lituania părea să fie cea mai bună alegere. În lista actuală, această țară a obținut doar locul al doilea, urmată îndeaproape de Macedonia de Nord. În ceea ce privește România, analiza o plasează abia pe locul 13.
Citește și Vin reguli noi! Ce trebuie să știi despre „Tomata”, „Usturoiul” și „Rabla pentru tractoare” în 2025
Moldova a fost numită „o piață emergentă cu randament ridicat pentru investitorii imobiliari timpurii, toleranți la risc” în studiu, care a constatat că costurile asociate cu cumpărare unei proprietății reprezintă maximum 2,80% din prețul acesteia, iar impozitul pe venit este de 12% pe chirie, oferind un rating ridicat al randamentului chiriei.
Țara a obținut o clasare înaltă datorită capitalei sale, Chișinău, care a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare constantă în sectoarele infrastructurii, ospitalității și afacerilor. Acest lucru, împreună cu creșterea turismului, determinată de industria vinului și de patrimoniul cultural al țării, oferă oportunități de închiriere pe termen scurt.
Țările din Europa de Est, în topul celor mai bune investiții imobiliare
Conform acestui studiu, Serbia și Letonia promit, de asemenea, randamente „foarte bune”, randamentul anual brut al chiriilor fiind de peste 7%.
Țările cu cel mai ridicat randament brut al chiriilor, cuplat cu un impozit mediu relativ scăzut pe venitul din chirii, includ Andorra, Muntenegru și Bulgaria.
Citește și Proprietarii care au terenuri necultivate pot primi bani de la stat. Plata se face direct pe card
În ceea ce privește Bulgaria, experții notează că deșși această țară și-a încheiat programul Golden Visa în 2022, achiziționarea de proprietăți este încă o cale durabilă către cetățenie. Investitorii străini care achiziționează proprietăți în valoare de cel puțin 512.000 euro vor avea dreptul la rezidență permanentă după opt luni, iar după cinci ani la cetățenie bulgară. Acest lucru le dă dreptul și la cetățenia UE.
„Singura provocare, în acest sens, este găsirea unei proprietăți care să valoreze această sumă. Pe piața imobiliară bulgară, suma de 512.000 este extrem de mare și vă poate permite orice, de la o vilă de lux pe coasta Mării Negre, până la o casă de oraș familială în capitala Sofia sau o întreagă fermă cu teren”, se arată în studiu.