Mădălina Ion, consultant de afaceri: Ce e de făcut

DE Mădălina Ion | Actualizat: 10.08.2019 - 18:24
Foto: Getty Images

În continuare, am putea observa că doar îmbunătăţind modul nostru de impozitare a grupurilor de firme am putea câştiga mult în ochii investitorilor.

SHARE

După cum observăm, sunt trei  indicatori care privesc abordarea fiscală a grupurilor (raportarea consolidată, facilităţile fiscale pentru grupuri şi impozitarea dobânzilor) şi la toţi cei trei indicatori România are zero.

Acum, grupurile de companii pot raporta consolidat TVA-ul (dacă satisfac anumite criterii), dar, dacă am extinde raportarea consolidată şi în ceea ce priveşte impozitul pe profit, cu alte cuvinte, dacă am permite compensarea profiturilor fiscale cu pierderile realizate de companiile din același grup, ar putea schimba mult în atractivitatea României. 

În ceea ce priveşte impozitarea dobânzilor aferente creditelor intra-grup, este foarte normal ca legislația unei țări să fie mai strictă în ceea ce privește aceste dobânzi pentru a preveni folosirea excesivă a acestei forme de finanțări intra-grup în detrimentul finanţării prin aport de capital social.

Totuşi, legislaţia fiscală din România consideră „entităţi independente“ din punct de vedere fiscal doar acele companii care nu au niciun acţionar (persoană fizică sau juridică, direct sau indirect) cu mai mult de 25% din acţiuni.

Şi, cum toate companiile care nu sunt „entităţi independente“ au deductibilitatea dobânzii limitată, această măsură este abuzivă, din punctul meu de vedere, şi ar trebui corectată.

După cum se observă în tabelul de mai sus, acest lucru ne-ar ajuta şi în creşterea atractivităţii.

Pe de altă parte, ţările care vor să-şi crească atractivitatea au permis o mai bună planificare fiscală în ceea ce priveşte folosirea pierderii fiscale.

Noi nu permitem folosirea pierderii fiscale pentru diminuarea profiturilor viitoare decât în următorii 7 ani. Poate că şi aici am putea schimba câte ceva pentru a ne creşte atractivitatea.

După cum se observă, există arii în care putem schimba câte ceva, păstrând reglementările care ne garantează controlul şi impozitarea corectă a tuturor profiturilor realizate în România.

Mădălina Ion este membru ACCA, CECCAR, CCF și CAFR, fondator IM Consulting, partener Operandi Wealth Management

----------------------

Citește dosarul integral Made in Romania

 

Made in Romania. Cum să faci afaceri cu un guvern ostil investitorilor privați

Cămășile din Oltenița, povestea neromanțată a unei afaceri de familie

Despre pâine, avec amour

Brandurile care ne-au făcut cunoscuți în lume

Cum e România pentru oamenii de afaceri

Octavian Bădescu, om de afaceri: Mai vreau să fiu antreprenor? Hmmm…

----------------------

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te