Ce amenzi riscă cei care nu au pusă la punct E-factura? A fost anunțat calendarul controalelor

DE Alexandra Lupascu | 02.06.2024 - 19:43
Ce amenzi riscă cei care nu au pusă la punct E-factura? A fost anunțat calendarul controalelor Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Calendarul trecerii la folosirea obligatorie generalizată, în relația B2B, a sistemului e-Factura (cel din Legea reformei fiscale) prevede o aplicare în două faze a sancțiunilor contravenționale pe care le vor risca firmele - 1 iunie și 1 iulie 2024.

SHARE

Calendarul de trecere la folosirea e-Factura pentru toate tranzacțiile din relația B2B este prins în Legea reformei fiscale asumate de Guvern în Parlament (nr. 296/2023), act normativ care a fost ajustat ulterior oficializării prin OUG 115/2023 și prin OUG 30/2024.

Astfel, calendarul actualizat la zi prevede două mari etape pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale pe care le vor risca firmele ce nu se conformează noilor reguli, conform avocanet.ro

În primă fază, între 1 și 30 iunie 2024 (inițial, perioada urma să înceapă la 1 aprilie, dar Guvernul s-a răzgândit), se poate sancționa numai neraportarea, în Spațiul Privat Virtual (SPV), de către emitenții rezidenți/nerezidenți, a facturilor electronice în e-Factura, în termenul de cinci zile lucrătoare.

Ce amenzi riscă cei care nu au pusă la punct E-factura? A fost anunțat calendarul controalelor

Amenzile sunt între 1.000 și 10.000 lei (în funcție de dimensiunea contribuabilului). În perioada respectivă, destinatarii nu riscă nicio sancțiune dacă acceptă facturi în alt format decât cel stabilit pentru sistemul e-Factura (pentru că facturile încă pot fi transmise și pe „canalele” clasice).

Clarificări importante:

-data de la care se „contorizează” faptele: pentru facturile netransmise în sistem în perioada de grație (1 ianuarie - 31 mai 2024), nu se pot aplica amenzi la controalele de după terminarea acesteia. Așadar, numai faptele săvârșite începând cu 1 iunie 2024 pot fi sancționate;

Citeşte şi: Care sunt condiţiile de intrare în Programul Rabla pentru firme şi PFA

-ce faptă se sancționează concret: amendarea intervine pentru facturile netransmise pentru care termenul-limită intervine în cursul unei luni calendaristice (iunie 2024 este prima astfel de lună).

Concret, asta înseamnă că nu se dau amenzi pentru fiecare factură în parte. Din păcate, această clarificare e valabilă, momentan, numai pentru faptele săvârșite în perioada 1-30 iunie, nu și dincolo de ea;

Citeşte şi: VIDEO Capcanele sistemului e-factura. Cine și când trebuie să-l folosească. Cum evitați amenzile

de când pot apărea amenzile efectiv: așa cum e gândit mecanismul de sancționare, primele amenzi le putem vedea, teoretic, abia în iulie, pentru fapte săvârșite în iunie.

Ce vor verifica inspectorii?

Începând cu 1 iulie 2024, s-a stabilit că numai facturile electronice sigilate de Ministerul Finanțelor după transmiterea în e-Factura vor mai fi considerate documente originale care produc efecte fiscale. 

De la acel moment, atât emitenții, cât și destinatarii vor fi cei care vor risca amendarea, dacă emit sau acceptă facturi în alt format decât cel stabilit pentru sistemul e-Factura (inițial, numai destinatarii erau vizați de amendă).

Contravenienții vor risca o amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii (față de o amendă egală cu cuantumul TVA înscris în factură, cum era inițial).

Totodată, amenzile între 1.000 și 10.000 lei vor putea fi aplicate emitenților rezidenți/nerezidenți și începând cu 1 iulie 2024, dacă nu respectă termenul de transmitere a facturilor în e-Factura - cinci zile calendaristice pentru rezidenți și cinci zile lucrătoare pentru nerezidenți.

Inițial, amenzile vizau de la această dată numai nerezidenții și nu era acest termen mai „strâns” de transmitere a facturilor în sistem pentru rezidenți.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te