Ce active au cumpărat investitorii individuali în primul trimestru din 2023

DE Alexandru Pop | 06.04.2023 - 14:39

Utilizatorii globali cumpără Credit Suisse, BNP Paribas, BofA în urma recentelor scăderi ale cotațiilor acțiunilor bancare, în timp ce companiile aeriene își pierd din popularitate

SHARE

Investitorii individuali au cumpărat acțiunile bancare aflate în scădere, în timp ce au renunțat la companiile aeriene și producătorii auto în primul trimestru al anului, potrivit celor mai recente date privind acțiunile de pe platforma socială de tranzacționare și investiții eToro.  

Investitorii de retail au beneficiat, de asemenea, ca urmare a loialității lor continue față de “big tech”, sectorul înregistrând o redresare parțială în 2023.

Datele eToro relevă care companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporțională a deținătorilor la sfârșitul primului trimestru din 2023 față de sfârșitul T4 din 2022 (tabelele 1 și 2), prezentând în același timp și cele mai deținute 10 acțiuni de pe platformă (tabelele 3 și 4).

La nivel global, topul celor mai deținute acțiuni a fost condus de Tesla, Amazon și Apple, cele trei înregistrând și creșteri semnificative ale prețului acțiunilor în acest an, cele ale  Tesla crescând cu 57% de la începutul anului până în prezent. Alte acțiuni din acest top sunt NVIDIA (+85% de la începutul anului), respectiv Meta (+71%), care, împreună cu Tesla, au fost cele mai performante trei acțiuni din întregul S&P 500 în 2022.

În România, primele trei poziții ale topului celor mai deținute acțiuni pe platforma eToro au rămas neschimbate, cu Tesla în fruntea listei, urmată de Nio. UiPath continuă să se situeze pe locul al treilea, românii rămânând loiali unicornului născut la București, în ciuda dificultăților pe care acesta le-a întâmpinat pe piețele financiare de la listarea sa din 2021 la New York Stock Exchange. În topul acțiunilor cu cele mai mari creșteri ale deținerilor se află Coca-Cola (+10%) care a fost bine primită în portofoliile investitorilor români, urmată de Alphabet (+9%) și Microsoft (+9%).

Printre cele 10 "cele mai mari ascensiuni" înregistrate la nivel global, mai multe bănci se regăsesc în topul preferințelor, ceea ce indică faptul că investitorii au încercat să cumpere în urma recentelor turbulențe din sectorul bancar. Numărul de utilizatori eToro la nivel global care dețin acțiuni Credit Suisse a crescut cu 243%, în timp ce BNP Paribas SA (+38%) și Bank of America (+36%) au înregistrat, de asemenea, creșteri mari în preferințele investitorilor. Mai multe acțiuni legate de sănătate - un domeniu defensiv tradițional - au intrat, de asemenea, pe listă, inclusiv CVS Health Corp (+64%) și UnitedHealth (+38%).

"Sectorul bancar a fost în tumult în ultimele săptămâni, iar prețurile acțiunilor au fost afectate, dar, în cele din urmă, considerăm că orice impact de durată va fi limitat la câteva bănci individuale, mai degrabă decât la  sistem per ansamblu. Având în vedere acest lucru, cumpărarea recentei scăderi a prețului acțiunilor bancare se poate dovedi a fi o strategie bună pe termen lung. Chiar și cei care au cumpărat Credit Suisse ar putea în cele din urmă să se bucure, deoarece acum primesc acțiuni UBS în urma preluării”, a declarat Ben Laidler, strategul pentru piețe globale al eToro. 

"Investitorii individuali români au fost, de asemenea, recompensați pentru loialitatea lor față de unii dintre marii titani din domeniul tehnologiei în acest an, prețurile acțiunilor începând să se redreseze în întregul sector, iar interesul pentru Alphabet și Microsoft a fost ajutat de recentele lor evoluții în domeniul inteligenței artificiale. Acești giganți din domeniul tehnologiei au marje de profit uriașe și bilanțuri puternice și rămân bine plasați pentru a face față dificultăților economice care vor urma, investitorii români sporindu-și alocările în sectorul tehnologic", Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro pentru România,

La celălalt capăt al spectrului, la nivel mondial, companiile aeriene și producătorii de automobile au fost în mod vizibil pe lista celor mai vândute 10 acțiuni în primul trimestru, Rolls Royce (-13%), Porsche AG (-9%), Lufthansa (-8%), Renault (-8%) și United Airlines (-7%), înregistrând o scădere a numărului de deținători în ultimele trei luni. În România, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de NVIDIA (-7%), Meta (-7%) și Warner Bros Discovery (-6%).

"Industria aviatică a recuperat ceva teren de când a fost lovită de Covid, dar revenirea ei a fost lentă și inconsecventă, iar unii investitori decid, probabil, că banii lor pot lucra mai mult pentru ei în altă parte. De asemenea, este posibil ca producătorii de automobile să își piardă din atractivitate, deoarece investitorii țin cont de criza mai largă a consumatorilor la nivel mondial", a mai adaugat Laidler.

Tabelul 1: Acțiunile care au înregistrat cea mai mare creștere și scădere proporțională a numărului de deținători pe platforma eToro de la un trimestru la altul

Tabelul 2: Acțiunile care au înregistrat cele mai mari creșteri și scăderi proporționale de la un trimestru la altul în rândul deținătorilor români de pe platforma eToro

Tabelul 3: Cele mai deținute acțiuni de către utilizatorii eToro la nivel global și poziția lor în trimestrul anterior

Tabelul 4: Cele mai deținute acțiuni de către utilizatorii români pe eToro și poziția acestora în ultimul trimestru

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te