Cât costă gâtul, spata, pieptul şi ceafa de miel, de Paşti, din cauza opririi pieţelor tradiţionale

DE Alexandru Pop | Actualizat: 14.04.2023 - 08:01
Car,ne de miel - Foto: Pixabay/ReinhardThrainer

Prețul la carnea de miel, ca la orice produs, de pe orice piaţă, este influențat de raportul dintre cerere și ofertă. Faţă de anul trecut, preţurile la sortimentele de carne de miel au înregistrat o creştere medie de 20%, în marile lanţuri de magazine.

SHARE

Astfel, la carcasa de miel, preţul variază între 49 de lei/kg și 60 de lei/kg.

Cât costă carnea de miel

Pulpa de miel cu os şi cotletul de miel cu os se vând cu 65 de lei/kg, organele de miel cu 60 de lei/kg, spata de miel costă 55 lei/kg, ceafa se vinde cu 55 lei/kg, pieptul de miel a ajuns la 46 lei/kg şi gâtul de miel are un preţ de 36 lei/kg.

Prețul piperat al cărnii de miel, din marile lanțuri de magazine, se explică prin adaosul comercial de la 100% la 150%, practicat de acestea, conform Asociației Pro Consumatori (APC).

Acest fapt este susţinut şi de existenţa unui singur furnizor de carne de miel, în cazul fiecărui lanţ de magazine.

Citeşte şi: Roșiile românești au ajuns să fie mai scumpe decât carnea de miel: Cât costă în unele zone ale țării

Legal ar fi fost să existe concurenţă în aceste magazine, prin facilitarea accesului mai multor crescători de oi cu sistem de abatorizare, fapt care ar fi dus la preţuri mult mai mici la carnea de miel.

România este pe locul 3 în Uniunea Europeană, la creșterea ovinelor și caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale.

România deține efective suficiente de miei care să ducă la formarea unui preț corect, pentru participanții la piața cărnii de miel, crescătorii de ovine, comercianţii și consumatorii de carne de miel.

Citeşte şi: Director ANPC: Evitaţi cumpărarea cărnii de miel din portbagajele maşinilor

Acest lucru s-ar fi putut întâmpla şi dacă ar fi fost deschise suficiente puncte volante, pentru sacrificarea mieilor, în toate județele țării, în funcție de efectivul de ovine și caprine din fiecare județ, fapt care ar fi dus  la  crearea acelui echilibru dintre cerere și ofertă, care face ca prețul să fie unul corect, pentru toți participanții la piață.

Închiderea pieţelor tradiţionale, prin Nota de serviciu nr. 26977, din 11 iulie 2018, emisă de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

ANSVSA, la originea problemei

Prin aceasta, s-a decis “suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar”, este un alt factor care a dus la scumpirea cărnii de miel.

Asupra acestei note nu s-a mai revenit, astfel că ţăranii şi micii fermieri nu au unde să-şi vândă mieii/iezii, astfel că sunt la mâna unor samsari, care se ocupă de comerţul cu aceste animale, în interiorul şi în afara ţării, şi care le oferă preţuri de achiziţie care variază între 10 şi 15 lei/kg în viu.

Un preţ corect pentru crescătorii de ovine/caprine ar fi de 20 de lei kilogramul în viu, ceea ce ar înseamna un preț după sacrificare de 30-33 lei/kg al carcasei de miel, având în vedere randamentul mieilor după sacrificare, care variază între 55% și 60%. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te