Roșiile au atins un preț record înainte de Paște. Piețele și supermarketurile abundă de roșii aduse din Turcia sau Spania.
Roșiile românești au ajuns să fie mai scumpe decât carnea de miel
Carnea de miel și de ied în piață, acum, înainte de Paște se vindea cu 39,99 de lei/kilogramul.
În schimb, pentru un kilogram de roșii românii ajung să plătească mult mai mult.
Citește și: Povestea omului-lup care a băgat frica în locuitorii unui sat din Transilvania: Blestemat la naștere
De exemplu, în Alba Iulia, roșiile românești au ajuns să coste 65 de lei kilogramul, în timp ce castraveții se vând cu 35 de lei.
În piaţa centrală, se găsesc și roșii la prețuri mai mici, între 17 și 20 de lei pentru un kilogram, importate din Spania sau Ungaria.
„Paștele vine foarte devreme, oamenii au făcut încălzire (n.r. au încălzit serele în care au fost crescute roșiile) și ele sunt scumpe. La castraveți prețurile sunt de 30 lei, roșiile, 60-65 lei, față de alea de import care sezonul lor este iarna la noi acum încep”, a explicat o vânzătoare pentru Alba24.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică la Prima News, că 65 de lei kilogramul este nu exagerat, ci extrem de exagerat şi de nepermis în ţară. El a arătat că a văzut preţuri de 20 – 35 de lei la fermieri.
”Luaţi-vă după mine, ce zic eu, vă duc în loc sigur. În primul rând, în fiecare dimineaţă, Petre Daea are comunicare cu ţara, la 7.30.
În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele tomate au fost verificate de Autoritatea fitosanitară, pentru că e obligatoriu.
Sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie.
Citește și: „Untold-ul” pe vremuri: Târgul de Fete de pe Muntele Găina, record de audiență în 1963. Dej, prezent
Unii îşi iau pentru că sunt trufandale, nu va fi preţul acesta când va începe producţia. 65 de lei kilogramul este nu exagerat, extrem de exagerat şi de nepermis în ţară”, a spus Daea.
Diferența de la 35 lei, prețul cu care pleacă de la agricultori, la 65 lei, preț afișat la vânzare în piață, este dată de intermediarii care le iau marfa și o duc în piețe.
„Banii mulți îi fac samsarii. În 3 zile fac cât facem noi în 6 luni”, spune un fermier, la Pro TV.