Casele, apartamentele noi, mai ieftine în SUA decât cele vechi. De ce la noi e invers? Casele noi din SUA se vând cu 3,50 USD mai ieftin, pe metru pătrat, decât cele vechi.
Este cel mai mare decalaj, cel puțin din ultimii șase ani, potrivit unui raport recent al companiei de imobiliare Zillow.
Casele, apartamentele noi, mai ieftine în SUA decât cele vechi. De ce la noi e invers?
Clienţii plătesc de obicei o primă suplimentară, pentru a cumpăra case noi, dar pe piața de acum unii găsesc în prezent construcții noi la ofertă.
Cumpărătorii de case văd astfel de reduceri în 21 de pieţe citadine majore din SUA, în frunte cu oraşele San Diego, Salt Lake City și Los Angeles.
În condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor afectează accesibilitatea locuințelor, mulți constructori reduc preţurile caselor, pentru a reduce costurile, ori oferă stimulente, inclusiv rate mai mici la creditele ipotecare.
Citeşte şi: Noi reguli privind impozitul pentru casele de locuit. De când se aplică și cum se calculează?
Rata medie ipotecară fixă pe 30 de ani a scăzut în ultima vreme, ajungând săptămâna trecută la 6,47%, potrivit Freddie Mac.
Prețul mediu național al caselor noi a scăzut cu 0,1%, până la 417.300 de dolari, în iunie, față de un an mai devreme, arată datele recensământului.
Comparăm cu prețurile locuințelor existente, care au atins recent un nou maxim, de 426.900 de dolari, conform Asociației Naționale a Agenților Imobiliari.
Citeşte şi: Cutremur imobiliar în Europa. Dobânzile mari au prăbușit prețul imobilelor. Piața este la minim
Stocurile reduse de case existente la vânzare ajută la menținerea acestor prețuri ridicate.
Concluzia este că "nu doar că cumpărătorii lipsiți de numerar caută încontinuu opțiuni cu costuri mai mici, dar dezvoltatorii schimbă tipul și dimensiunea casei pe care o produc pentru a încerca să satisfacă această nevoie”, spune economistul senior Zillow, Orphe Divounguy, conform Axios.
De ce la noi e invers?
Piaţa imobiliară este structurată cu totul altfel decât în Statele Unite şi evoluează după alte reguli decât cea de peste Atlantic.
În SUA, orice proprietate imobiliară este trecută într-un registru unic, constituit la nivel naţional, şi are (dacă este cazul) un singur agent imobiliar care se ocupă tranzacţionarea ei. Atunci când este în curs de vânzare, numele acestei firme este trecut mare, la vedere, pe o pancartă, în faţa proprietăţii.
La noi, americanii au venit la începutul anilor 90, încercând să propună structurarea asemănătoare a sistemului imobiliar, însă românii au refuzat.
Citeşte şi: Germania, cea mai mare catastrofă imobiliară din ultimii 15 ani. Va ajunge unda de șoc în România?
În prezent, nimeni nu ştie exact câte locuinţe vechi, respectiv case vechi, sunt în fondul naţional imobiliar, nici câte locuinţe / case noi sunt, pentru că, neexistând în registru unic naţional, nu se poate cunoaşte o situaţie clară şi sunt doar estimări făcute de diverşti experţi.
Pe de altă parte, în timp ce în SUA, dacă vrei să-ţi vinzi casa, ori să cumperi una, trebuie să închei un contract cu o firmă de specialitate, altfel e foarte complicat, la noi există foarte mulţi care nu procedează astfel.
În fine, nu este clar care e situaţia fondului imobiliar, pentru că de multe ori există mai mult de o agenţie imobiliară care se ocupă de acaeeaşi proprietate.
Se străduiesc să simuleze că sunt diferite locuinţe
Fiecare dintre agenţiile imobiliare se străduieşte să simuleze că este vorba despre o proprietate diferită, chiar dacă uneori pozele postate sunt identice.
Miza este obţinerea unui comision cât mai bun, în jocul între valoarea de vânzare a proprietăţii imobiliare şi adaosul perceput pentru agentul imobiliar.
Un alt factor este că, în timp ce rezidenţialele noi sunt conectate la preţurile generate de piaţă, fiind gestionate până la vânzare de dezvoltatori, cele vechi sunt pradă sentimentului unor neprofesionişti.
Casa mea e frumoasă, deci e mai scumpă
Neprofesionistul se uită la casa lui, dintr-un bloc vechi, proaspăt amenajat termic, care pare nou-nouţ, şi atunci îi măreşte preţul. Nu găseşte cumpărător.
Nu scade preţul, atunci când nu găseşte ccumpărător. Începe să caute un cumpărător prin metode insidioase, adică folosind aşa-numitele PCR tradiţionale (prieteni/pile, cunoştinţe, relaţii).
Acesta este mecanismul tipic prin care se ajunge la situaţia că, pe de o parte, piaţa rezidenţialelor vechi e blocată lungi perioade de timp, iar fondul imobiliar nu se înnoieşte ritmic, ca în SUA, pentru că rezidenţialele noi sunt mai scumpe şi greu accesibile pentru unii dintre cei ce vor să facă achiziţii.
Aşadar, este bine că în această perioadă preţurile rezidenţialelor noi a scăzut în SUA. Înseamnă că dezvoltatorii au ajuns la concluzia că există un blocaj şi vor să vândă. Bine-ar fi să se întâmple şi la noi la fel.