Banca americană First Republic a pierdut 100 de miliarde de dolari din depozite, în panica bancară

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.04.2023 - 21:33
Foto: Flickr/Can Pac Swire

Banca americană First Republic Bank a pierdut 100 de miliarde de dolari din depozite, în panica bancară recentă. Banca spune că va reduce numărul personalului cu până la 25% şi că va reduce salariile directorilor, pe măsură ce îşi va restructura bilanţul.

SHARE

Clienții au scos aproximativ 100 de miliarde de dolari în depozite, de la First Republic Bank, luna trecută, când o pereche de falimente bancare au zguduit încrederea americanilor în creditorii regionali.

First Republic Bank, pierderi imense

Raportul privind câștigurile din primul trimestru al băncii de luni a detaliat situația sa financiară precară în urma retragerilor masive.

Acțiunile First Republic au pierdut aproape 90% din valoare de la începutul lunii martie. Au scăzut cu aproximativ 20% în tranzacționarea înainte de piață în urma raportului privind câștigurile.

Depozitele au scăzut cu mai mult de 40%, până la 104,5 miliarde de dolari, la sfârșitul primului trimestru, de la 176,4 miliarde de dolari, la 31 decembrie.

Citeşte şi: Acțiunile First Republic Bank scad, după ce Consiliul de Administrație a suspendat dividendele

Bilanțul din primul trimestru include 30 de miliarde de dolari de la megabănci, inclusiv JPMorgan Chase, menite să mențină First Republic pe linia de plutire, sugerând că panica de luna trecută a costat banca în jur de 100 de miliarde de dolari, în depozite, conform The Wall Street Journal.

Profitul First Republic a scăzut cu 33% în primul trimestru, la 269 de milioane de dolari, de la 401 de milioane de dolari cu un an mai devreme.

Veniturile au scăzut cu 13%, până la 1,2 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a trimestruluia trecut înainte ca depunerea depozitelor să forțeze banca să ia împrumuturi scumpe de la Rezerva Federală și de la Federal Home Loan Bank, ceea ce este probabil să reducă câștigurile viitoare.

Citeşte şi: Între 20% și 30% din locurile de muncă de la UBS/Credit Suisse ar putea fi eliminate

First Republic „lucrează pentru a ne restructura bilanţul şi a ne reduce cheltuielile şi împrumuturile pe termen scurt”, a declarat şeful financiar Neal Holland într-un comunicat.

First Republic va reduce numărul de angajați cu 20% până la 25% și va reduce salariul directorilor, a spus banca. Directorii au refuzat să răspundă la întrebări la un apel cu analiștii luni.

Retragerile s-au stabilizat, a spus First Republic, iar banca încearcă să aducă noi depozite. Excluzând cele 30 de miliarde de dolari de la megabănci, operațiunea a costat pentru First Republic toate depozitele sale neasigurate, cu excepția 19,8 miliarde de dolari, o sursă de finanțare cu costuri reduse, care a fost cândva piatra de temelie a modelului său de afaceri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te