„Hidrogenul alb” natural se află în vaste rezervoare, sub picioarele noastre. Acum începe goana după aurul alb al erei energiei curate.
Investitorii își pierduseră încrederea în obsesia lui Edwin Drake, de a găsi petrol, atunci când antreprenorul american a descoperit în sfârșit aurul negru, într-un rezervor subteran din Titusville, Pennsylvania, în anul 1859.
Descoperirea a stârnit o frenezie a explorărilor, care a lansat era modernă a petrolului. Acum, o nouă generație de pasionați de energie se întrec în a reproduce acel moment de la Titusville, sperând să ducă la nașterea unei noi resurse energetice majore.
Aurul alb îngropat în pământ, preţiosul combustibil care ar putea schimba harta energetică
Cu toate acestea, nu combustibilii fosili sunt cei pe care îi caută, ci o sursă comercială viabilă de hidrogen natural și cu emisii reduse de carbon.
Hidrogenul, cea mai mică, mai simplă și mai ușoară moleculă de pe Pământ, este utilizat în prezent în principal în rafinării și în industria chimică, cum ar fi în producerea de amoniac pentru îngrășăminte.
Marea majoritate a acestui hidrogen este produsă din gaz metan poluant sau din gazeificarea cărbunelui. Însă există deja și alte modalități cu emisii reduse de carbon de a produce hidrogen.
Citeşte şi: 4.750.000.000 € e costul de implementare a strategiei care ne scapă de o mulţime de boli
Capacitatea hidrogenului de a stoca de trei ori mai multă energie decât petrolul, deși produce doar apă, atunci când este ars, i-a făcut pe unii să îl considere o opțiune atractivă de combustibil curat, în special pentru industriile greu de decarbonizat prin electrificare, cum ar fi Aviația, Transportul maritim sau producția de oțel.
Între timp, în ultimii ani, oamenii de știință au descoperit că hidrogenul natural este de fapt mult mai răspândit decât se credea anterior, ceea ce îi face pe unii să creadă că ar putea fi folosit ca un combustibil ieftin și fără carbon.
Exploatările miniere sunt locurile unde se află hidrogenul alb geologic - Foto: Pexels/Pixabay
Acest hidrogen „geologic”, numit și hidrogen natural sau alb, este produs în mod natural atunci când apa subterană întâlnește roci bogate în fier, într-un proces cunoscut sub numele de serpentinizare, conform BBC.
Deoarece hidrogenul este atât de ușor, acesta se infiltrează de obicei prin roci poroase și crăpături, ridicându-se în cele din urmă în atmosferă. Asta dacă nu este consumat mai întâi în reacții subterane sau înghițit de microbii subterani.
Citeşte şi: 2050 va fi sfârșitul mașinilor diesel în România. Care sunt previziunile autorităților?
Însă, în anumite contexte geologice, hidrogenul poate rămâne prins sub roci cu permeabilitate scăzută, cum ar fi sarea sau șisturile argiloase, ceea ce creează o sigilare sub care se poate acumula gazul.
Prospectorii speră că aceste acumulări de hidrogen din subsolul Pământului ar putea fi viabile pentru exploatare comercială.
Conform unui studiu din 2024 al US Geological Survey (USGS), ar putea exista între un miliard și 10 trilioane de tone de hidrogen în subsol, cu o estimare optimă de aproximativ 5,6 trilioane de tone prinse în formațiuni geologice.