Evoluţia are loc la numai o zi după ce Stern s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu și cu o zi înaintea anunțării deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep.
Alfred Stern, CEO-ul OMV, mandat prelungit cu 2 ani
Concesiunea este deținută în proporții egale de către Romgaz și OMV Petrom, compania controlată de grupul austriac OMV, aceasta având și statutul de operator de proiect.
Vineri, 16 iunie, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de construire a Conductei Tuzla - Podișor, prin care vor fi transportate gazele ce vor fi extrase din Perimetrul Neptun Deep, conform Profit.ro.
Citeşte şi: Ciucă: Vom avea o capacitate de extracţie mult mai mare după ce demarează proiectul Neptun Deep
Potrivit documentației proiectului, se estimează că, la capacitate maximă, Perimetrul Neptun Deep va produce în medie 19 milioane de metri cubi de gaze pe zi, adică aproape 7 miliarde de metri cubi pe an.
Anul trecut, România a produs în total cam 9 miliarde de metri cubi de gaze. Producția ar putea începe în ultima parte a anului 2026 sau în prima parte a anului 2027, după foarte mulţi ani pierduţi.
Citeşte şi: Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în linie dreaptă. Romgaz a aprobat achiziția de la Exxon
Revenind, cu toată preferința sa pentru Petrochimie, care este specializarea sa, se pare însă că activitatea de producție a OMV Petrom, cel puțin cea off-shore, pare a fi susținută și de Alfred Stern.
"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern.
"Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", declara în luna mai 2022 Stern.