Ciucă a spus că vom avea o capacitate de extracţie mult mai mare după ce demarează proiectul offshore Neptun Deep.
Citește și: Meditațiile trebuie impozitate, dar profesorul nu trebuie culpabilizat. Face o muncă intelectuală
”Ne bucurăm foarte mult că odată cu aniversarea a 140 de ani de atestare documentară a oraşului Vatra Dornei, putem să îi bucurăm atît pe cetăţeni cît şi autorităţile locale cu un program guvernamental care se finalizează, gazoductul care are staţia în funcţiune al marginea oraşului, creând posibilitatea ca proiectele viitoare de alimentare cu gaze ale întregului oraş să se realizeze. Am înţeles de la domnul primar că există deja lucrările demarate pe strada principală şi materialele de construcţie pentru a demara lucrările de conectare de la staţie la punctele de livrare din oraş”, a spus premierul.
Citește și: Șpagă de la o polițistă vitezomană sub acoperire pentru un coleg. A pretins că vine de la amant
Nicolae Ciucă a menţionat că sunt ”oportunităţi priind consolidarea reţelei de termie şi posibilităţi pentru mediul de afaceri, un potenţial consistent pentru dezvoltarea diferitelor sectoare de activitate”.
”Ceea ce cred că este important, prin finalizarea acestui gazoduct, este proiectul mare, ducerea la finalizare în următorii 3 ani a proiectului mare de conectare între regiunea de nord-est şi regiunea de nord-vest, pe gazoductul care urmează să fie finalizat în trei ani. Am înţeles de la domnul director că sunt toate elementele de planificare finalizate şi urmează să înceapă lucrările pentru ca de la Vatra Dornei să existe continuitate prin Iacobeni, Cârlibaba, Prislop şi Borşa. Există deasemenea şi posibilitatea ca şi prin Pasul Tihuţa, de la Vatra Dornei către Bistriţa, să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze”, a spus Ciucă, arătând că acesta are ca perioadă de implementare un termen proiectar la 5 ani.
Nicolae Ciucă mai afirmă Important este să îl finalizăm pe cel care leagă Vatra Dornei de Borşa, pentru că ”este cel mai pretabil şi care se va realiza în perioada de timp cea mai scurtă”.
”Sunt cât se poate de interesat să vedem aceste proiecte finalizate”, a mai afirmat Ciucă. El a menţionat că aceste proiecte ţin de accesarea fondurilor europene şi sunt proiecte pe care, dacă nu le finalizăm la timp, pierdem bani. ”Nu ne permitem să pierdem, încă odată, aceste oportunităţi”, a completat el.
Şeful Executivului a menţionat că ”este foarte important să înţelegem şi să integrăm proiectele care au început la nivelul Ministerului Energiei, în ceea ce priveşte exploatările de gaze, pentru că vom avea o capacitate de extracţie mult mai mare odată ce se demarează proiectul offshore din perimetrul Neptun Deep”.
”Toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracţie, cu capacitatea de transport, să permită o distribuţie echilibrată la nivelul întregii ţări şi desigur să folosim această oportunitate în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei petrochimice şi, desigur, acolo unde este cazul, să putem să ţi asigurăm exportul de gaze, acolo unde este necesar”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur a declarat că a moştenit un proiect vechi din 2003-2004, abandonat undeva înainte de Câmpulung Moldovenesc şi în primul său mandat a reuşit să aducă gazul la Câmpulung Moldovenesc, la Pojorâta.
”Acum, putem să bifăm şi această mare realizare, a ajuns gazul metan în Ţara Dornelor”, a mai spus Flutur, precizând că ”au foate multe momente când a fost aproape diriginte de şantier”.
El le-a transmis primarilor din Ţara Dornelor se se pregătească, pentru că Transgaz anunţă ”magistrala spre Borşa şi cea spre Bistriţa”.
”Înseamnă 8 localităţi care puteţi fi eligibile în continuare”, a arătat Gheorghe Flutur.