Ministrul Mediului: România are mai multă pădure decât acum 30 de ani

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 15.04.2020 - 13:57
Foto Facebook Costel Alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, susține că România este importator net de lemn și că după ce autoritățile au verificat imaginile care circulă pe net cu transporturi de bușteni, s-a stabilit că nici unul nu era ilegal.

SHARE

„Circulă în ultima vreme foarte multe știri mincinoase pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent!

Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Au un singur scop: să le inducă oamenilor fără multă cunoaștere silvică ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești.

Unde am ajuns după atâta campanie de fake news?! La o stare de eco-isterie publică în care orice camion care transportă lemn pe drumurile publice este considerat un transport ilegal.

Simpla existență a transporturilor de masă lemnoasă este dovada jafului pădurilor din țara noastră, potrivit acestor campanii, care însă nu aduc  nici cea mai mică dovadă a ilegalității lor.

Orice garnitură de tren încărcată cu masă lemnoasă este declarată automat o prăduire a pădurilor româniei pentru străini. Orice explicație sau informație oficială a autorităților este considerată un act de protecție a mafiei lemnului. 

Și orice silvicultor sau angajat în industria lemnului din țara asta este implicit un hot”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, în cadrul unei conferințe de presă în care a explicat care este situația exploatării pădurilor din România, potrivit datelor oficiale.

Costel Alexe a criticat faptul că de două săptămâni circulă tot felul de imagini cu garnituri de tren, ticsite cu lemne, cu mesaje de genul „Ne exportă pădurile țării”.

„Aceasta este cea mai mare manipulare posibilă. Aceste trenuri au intrat, nu au plecat din țară. Potrivit Ministerului Transporturilor, anul acesta nici un tren încărcat cu bușteni nu a plecat din România către altă țară. Nici unul. 

În schimb, au ajuns în țara noastră, doar pentru un singur operator din România, în lunile martie și aprilie 96 de trenuri cu 3.507 vagoane. Acestea au venit din Cehia, Slovacia și Austria”, a declarat demnitarul.

Ministrul Mediului a criticat și faptul că în online circulă și imagini cu harta României plină de puncte roșii, care reprezintă avizele de transport de lemn.

„De fapt, mai puțin de jumătate din aceste avize reprezintă transportul masei lemnoase exploatate din pădure. Restul sunt avize secundare, care transportă lemn din depozite către alte destinații.

Însă cei care aleg calea dezinformării nu explică asta și își manipulează oamenii de bună credință prin jumătăți de adevăr. 

Iată un alt exemplu: imaginile cu un convoi de camioane surprinse pe un drum din Sinaia. Acest convoi transporta, în mod legal, lemn recoltat în urma doborâturilor masive produse din cauza vântului extrem din urmă cu câteva săptămâni, atunci când întreaga zonă s-a aflat sub cod roșu de vânt puternic.

În zonă, au fost doborâte mai multe sute de mii de metri cubi de lemn”, a precizat ministrul Mediului.

România a importat 800.000 de tone de buștean

Costel Alexe a precizat că au fost verificate toate imaginile, iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate.

„Dacă vorbim despre export de lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 de tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, a declarat ministrul.

Demnitarul a mai arătat că în România se pot exploata legal 18 milioane de metri cubi de lemn.

„Asta înseamnă că, zilnic, de luni până duminică, ar trebuie să circule peste 6.000 de camioane cu încărcătură legală.

Mai mult, pentru cei 18 milioane de metri cubi sunt emise anual peste 2.3 milioane de avize primare. Ne-am asumat public de la începutul mandatului stoparea tăierilor ilegale. Suntem de acord cu exploatările legale pentru:

- Cele cca 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc. Pentru acești oameni, lemnul reprezintă căldură, apă caldă și modul de preparare al hranei.

- Cei peste 100.000 de oameni angajați în sectorul forestier, încă 100.000 care lucrează în activități ce depind de această resursă, și până la 500.000 de români care depind indirect de primele două categorii.

- Cele 7.000 de mici firme care activează în sectorul forestier și a căror existență depinde de buna funcționare a sectorului.

Lemnul este o resursă regenerabilă care, dacă este exploatată rațional și sustenabil, generează valoare adăugată. Rolul aplicării tratamentelor silvice este de regenera/întineri pădurea”, a menționat Costel Alexe.

În fine, demnitarul a arătat că, din contră, pădurile României nu dispar, așa cum se susține mereu pe rețelele de socializare, ci din contră suprafața de păduri românești a crescut cu 200.000 de hectare din 1990 încoace.

„Avem mai multă pădure decât acum 30 de ani”, a menționat Costel Alexe.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te